Av: Min Doktor, 2019-11-30

6 tips som håller dig frisk inför julen

foto: rawpixel / Unsplash

Under helgerna vill vi absolut inte ligga hemma sjuka. Men julruschen utsätter oss för många virus. Här är läkarens tips på hur du håller dig frisk inför helgerna.

Inför julruschen är det många människor i affärer och köpcentrum. Vi trängs på en liten yta, och smittorisken är stor. Lägg till stressen som julruschen kan innebära, vilken kan tumma på vårt immunförsvars motståndskraft.

– Därför är det extra viktigt att tänka på handtvätten och i möjligaste mån undvika stora folksamlingar. Det är dock viktigt att man inte låter detta ta överhanden och att rädslan att bli smittad tar över julglädjen, säger Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin.

Vi möter nya virus

Våra kroppar behöver nämligen utsättas för infektioner så att vårt immunförsvar kan tränas och bli starkt, särskilt hos våra barn.

– När vi har haft en virusinfektion ger kroppens immunförsvar oss ett skydd mot att drabbas av det viruset igen. Problemet är bara att det finns hundratals förkylningsvirus i omlopp under säsongen, därför kan man aldrig säga att man har blivit immun mot förkylningar.

Under julen träffar vi också släkt och vänner som vi inte har sett på länge. Förutom kära återseenden kan det också bjuda på nya virus. Så den som verkligen vill slippa undan släktträffarna kan skylla på rent medicinska anledningar.

– När vi träffar mycket människor som vi inte sett på länge stöter vi också på virusstammar som vi inte träffat på länge. Man kan därför lättare få infektioner i samband med eller strax efter lov.

Boosta ditt immunförsvar

Ge din kropp rätt förutsättningar för att få ett så starkt immunförsvar som möjligt inför julen.

– Det viktigaste är att man försöker äta allsidigt, röra på sig, sova bra och stressa lagom. Lättare sagt än gjort alltså. Däremot är det är väldigt sällan man behöver eller har nytta av alla dom produkter som i reklamen säljs för att man ska hålla sig frisk, säger Ola Gavelin.

Läkarens 6 tips för att hålla dig frisk inför julen

  1. Tänk på att smittorisken är större där många människor vistas

  2. Tvätta händerna

  3. Ta hand om din sömn

  4. Ät allsidigt

  5. Rör på dig

  6. Stressa lagom

Dela artikeln: