Av: Min Doktor, 2020-03-24

Fysioterapeutens fem bästa tips för hemmajobbare

foto: Maria Halvorsen

Många jobbar just nu hemma för att minska smittspridningen av coronaviruset covid-19, men det är inte säkert att hemmet är helt anpassat för att du ska jobba hela arbetsdagar där. Ergonomi handlar om att anpassa t ex arbetsställning efter individens behov och förutsättningar för att på så sätt förebygga ohälsa - men hur skapar man förutsättningar för en god ergonomi i hemmet? Och hur undviker man arbetsmiljörelaterade skador som nackspärr eller musarm? Min Doktors fysioterapeut Zara Jäger ger fem tips på hur du får hemarbetet att fungera.

  1. Se till att du har en bra plats för ditt arbete hemma. Hitta en plats i hemmet där din dator och dina arbetsredskap får plats och där det finns en stol och ett bord i bra höjd. Bäst är om du har ett avskilt rum som du kan stänga dörren till när arbetsdagen är slut, men om du inte har det kan det vara bra att hitta några olika platser i hemmet som fungerar att jobba på och alternera mellan dem under dagen. Om möjligt, se till att du kan stå upp och arbeta på någon av platserna.

  2. Hitta rätt arbetsställning. Det finns många sätt att påverka sin arbetsställning: även om du inte äger ett höj-och sänkbart skrivbord kanske du har en stol som går att justera? Här gäller det prova dig fram tills du hittar ett läge som känns bra. Viktigt att tänka på är att underarmarna ska vila på bordet, utan att dina axlar höjs. Skärmen ska vara i ögonhöjd och på ett bra avstånd, så att du inte lutar huvudet ner eller fram. Det är även bra om du har ett extra stöd under handleden om du använder mus, för att undvika att handleden böjs bakåt vilket kan orsaka musarm.

  3. Undvik långvarigt stillasittande. Våra kroppar är gjorda för att vara i rörelse, och för att må bra är det viktigt att inte sitta stilla för långa stunder. Ta pauser där du rör på dig, kanske hinner du ta en promenad runt kvarteret och dessutom få lite frisk luft, eller drick ett glas vatten och sträck på dig. Tänk också på att resa dig från stolen åtminstone en gång varje halvtimme. Det är bra om du kan alternera mellan stående och sittande arbete under dagen för att undvika de hälsoproblem som kan kopplas till långvarigt stillasittande.

  4. Bra ljus minskar ansträngningen för dina ögon. Vid för svag belysning kan du bli trött i ögonen och omedvetet börja justera din arbetsställning för att se bättre, till exempel genom att luta dig närmare skärmen. Det kan i sin tur medföra huvudvärk och spänningar i nacke, rygg och skuldror. Bländande ljus kan ge samma effekt, och flimrande ljus kan ge upphov till stressreaktioner. Försök hitta en ljusinställning som inte gör att du anstränger ögonen.

  5. Låt bli soffläget. Även om soffan kan vara frestande med sina mjuka kuddar är den inte en bra plats att tillbringa sin arbetsdag på. Först och främst för att den inte ger dig möjlighet att upprätthålla en bra arbetsställning. Det kan kännas skönt i stunden att halvligga med laptopen i knät, men förr eller senare kommer du märka att du blir stel eller får ont. Dessutom finns det en risk att soffan, som ska vara en plats för avslappning när arbetsdagen är slut, blir svår att koppla av i när du använt den som arbetsplats hela dagen.

Dela artikeln: