Av: Min Doktor, 2024-03-26

Så påverkar sommartiden din kropp

Nu är det snart dags att ställa om klockan till sommartid igen. Men när ställer man om till sommartid? Ska klockan ställas fram eller bak? Min Doktor reder ut och ger samtidigt 7 tips på hur du kan klara tidsomställningen, utan att drabbas av sömnbesvär.

Skillnaden mellan vintertid och sommartid

Vi har vintertid, även kallad normaltid, mellan oktober och mars varje år. Mellan mars och oktober gäller istället sommartid. Klockan ställs då fram en timme för att få ljusare kvällar under sommarmånaderna. År 2024 ställer vi om till vintertid natten till den 27 oktober. 

Då ställer vi om klockan till sommartid 2024

Natten till söndagen den 31 mars 2024 ställer vi fram klockan en timme. Det innebär att kl 02.00 blir klockan istället 03.00, och en timmes sömn går förlorad. 

7 tips för att klara omställningen till sommartid

För vissa är sommartiden endast förknippad med härliga ljusa kvällar, men för andra är det svårare att anpassa sig till den nya dygnsrytmen och sömnen påverkas. Speciellt små barn kan ha svårt med omställningen när rutinerna ruckas på, och läggningarna om kvällen kan ta extra lång tid. Här kommer 7 råd för bättre sömn. 

  • Stressa mindre. Stress är en vanlig orsak till sömnproblem.

  • Lägg dig och gå upp ungefär samma tider varje dag.

  • Varva ner, utan skärm, några timmar innan läggdags.

  • Om du har små barn, planera in längre tid för barnen att varva ner inför läggdags under övergången från vinter- till sommartid.

  • Minska på koffein och undvik alkohol och tobak.

  • Var utomhus i dagsljus minst en timme om dagen. Dagsljus hjälper kroppens biologiska klocka att anpassa sig efter soldygnet.

  • Om dina sömnproblem påverkar ditt liv så pass mycket att du inte kan sköta vardag, arbete eller dina relationer kan du behöva söka hjälp för att få bättre sömn. 

Få hjälp hos Min Doktor

Det är helt normalt att i perioder ha problem med sömnen. Men om dina sömnproblem är långvariga och påverkar ditt liv negativt kan du behöva professionell hjälp. Hos Min Doktor kan du få hjälp av både läkare eller psykolog för att få bukt med dina sömnbesvär.

Dela artikeln: