Av: Min Doktor, 2020-12-04

Slipp jobba hemma-värken med arbetsterapeutens tips

Vaknar du om nätterna med domningar och stickningar i händerna? Karpaltunnelsyndrom är ett av flera olika besvär som kan uppstå om man har en felaktig arbetsbelastning - vilket är lätt hänt när man jobbar hemifrån. Min Doktors arbetsterapeut Linnéa Bock berättar om hur du kan få hjälp digitalt med karpaltunnelsyndrom, och ger tips på hur du kan lindra värken.

Genom den så kallade karpaltunneln som sitter i handleden passerar medianusnerven, som leder ut till tummen, pekfingret, långfingret och en del av ringfingret. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att det blir ett tryck mot karpaltunneln och medianusnerven.

– Karpaltunnelsyndrom kan ge symptom som domningar eller stickningar i fingrarna, speciellt om nätterna. Andra vanliga symptom är smärta, fumlighet och svaghet i handen. Tillståndet är inte farligt men kan upplevas som väldigt besvärligt, speciellt om man arbetar mycket med händerna, säger Linnéa Bock, arbetsterapeut hos Min Doktor och fortsätter:

– Det finns bra hjälp att få, och just karpaltunnelsyndrom lämpar sig väl för digital handläggning. Vi kan göra precis samma undersökning digitalt för att sätta diagnos som du skulle få på vårdcentralen, vi kan ge dig olika övningar som du kan utföra hemma, hjälpa dig hitta rätt modell av handledsstöd och även skicka remiss till ortoped vid behov.

Tips för minskad värk
Om du har drabbats av karpaltunnelsyndrom finns det några saker du själv kan tänka på för att minska smärtan, som att försöka hålla handleden rak. Där kan ett handledsstöd vara till stor hjälp.

– Andra tips är att pausa när du känner dig trött i handleden. Kanske kan du träna upp din andra hand till att göra några av de uppgifter du vanligtvis gör med den handen du har ont i? Om möjligt är det också bra att undvika statiska grepp och upprepade handledsrörelser. Det är just de statiska arbetsställningarna som i längden brukar orsaka besvär och värk, berättar Linnéa.

Sök hjälp hos Min Doktor
Hos Min Doktor kan du enkelt träffa en arbetsterapeut eller en fysioterapeut digitalt och få hjälp med karpaltunnelsyndrom.

Dela artikeln: