Av: Min Doktor, 2021-02-25

Var fjärde sover dåligt – men effektiv behandling finns

Svårt att sova? Du är inte ensam. En Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan var fjärde person sover dåligt. God sömn är viktigt för att må bra och för att hålla sig frisk, och idag finns det flera olika effektiva alternativ för att behandla dålig sömn. Ändå gör många ingenting för att förbättra sina sömnproblem.

Att ibland ha problem med sömnen är vanligt och helt ofarligt. Men om problemen blir långvariga kan sömnbrist bidra till en rad besvär och sjukdomar, som till exempel försämrat immunförsvar, diabetes, hjärt-kärlsjukdom, ångest och depression.

– Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig och bearbeta intryck. Och har man återkommande problem ska man inte dra sig för att söka hjälp. Så långt som möjligt bör bakomliggande faktorer angripas, ofta beror tillfälliga sömnbesvär på stress, orostankar eller en förändrad livssituation, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Sömnbesvär kan till exempel behandlas med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT) och olika typer av läkemedel. Även enklare knep såsom att motionera regelbundet, dra ner på koffein, nikotin och alkohol och och att göra mindfulnessövningar hjälper många att få bukt med sina sömnproblem. Trots det visar undersökningen att närmare var fjärde person som sover dåligt inte gör någonting för att komma tillrätta med sina sömnproblem. Obehandlad dålig sömn är nästan dubbelt som vanligt bland män än kvinnor, där 31% av männen svarat att de inte gjort något för att behandla sina sömnbesvär, och 16% av kvinnorna uppger detsamma.

Få hjälp hos Min Doktor

Om dina sömnproblem påverkar dig så att du inte kan sköta din vardag, ditt arbete eller dina relationer kan du behöva komma i kontakt med en läkare eller psykolog för att få hjälp med dina sömnproblem. Sök enkelt vård genom att besöka Min Doktors app eller mindoktor.se.

Undersökningens resultat i korthet:

  • Nära var fjärde (23 procent) tillfrågad person anser att de sover dåligt.

  • Fler kvinnor (25 procent) än män (19 procent) uppger att de sover dåligt.

  • Av de som uppger att de sover dåligt är topplistan på metoder för att behandla dålig sömn: mindfulness och meditation (34 procent), receptbelagda läkemedel (33 procent), musik och poddar (29 procent).

  • Fler än var fjärde har uppsökt läkare för sina sömnproblem (28 procent).

  • Närmare var fjärde (23 procent) gör ingenting för att förbättra sin sömn. Detta är vanligare bland män där nästan var tredje (31 procent) uppger att de inte gjort något för att behandla dålig sömn, medan knappt var sjätte kvinna (16 procent) uppger detsamma.

  • Nära nio av tio (88 procent) upplever inte att deras sömn har påverkats av coronapandemin.

Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2503 intervjuer bland allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 8-15 september 2020.

Dela artikeln: