Av: Min Doktor, 2019-09-10

Behandla din astma på rätt sätt

Att behandla din astma rätt och regelbundet är a och o för att minimera dina besvär. Hos Min Doktor kan du mäta, analysera och behandla din astma när du vill, var du vill.

Astma är en kronisk inflammation i luftvägarna som gör att det blir tungt och svårt att andas. Astma behandlas vanligtvis med olika läkemedel som du andas in. De delas in i underhållsbehandling som du ska ta varje dag och “vid-behovs-behandling” som du använder om du plötsligt får ökade besvär.

– Enligt Socialstyrelsens riktlinjer har alla med astma rätt till en behandlingsplan, men många har inte fått en sådan av sin läkare eller vet ens vad det är. Hos oss kan du mäta din astma dagligen och anpassa dina behandlingsrekommendationer efter hur du mår just den dagen, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk ledningschef på Min Doktor.

Anpassa doseringen efter hur du mår

Din lungfunktion och dina astmabesvär kan förändras om du till exempel är sjuk, tränar eller om det är pollensäsong. Då kan du behöva öka eller minska doserna av dina läkemedel för att må så bra som möjligt.

– Målet med medicineringen är att du ska vara fri från symptom och att dina lungor och luftvägar ska fungera normalt, säger Henrik Kangro, och fortsätter:

– När din astma behandlas på bästa sätt innebär det att du slipper försämringsperioder (så kallade exacerbationer), nattliga besvär och besvär vid ansträngning, samtidigt som du behöver minimalt med vid-behovs-medicinering.

Det låter kanske självklart att anpassa medicineringen efter hur du mår men att själv avgöra din astmas status kan vara svårt och många tar därför i princip samma medicinering varje dag eller ingen medicin alls. Hos Min Doktor kan du så ofta du vill mäta din lungfunktion med en digital lungfunktionsmätare, som kopplas ihop med appen AsthmaTuner där du också svarar på ett par frågor. Därefter får du behandlingsrekommendationer anpassade efter din astmas status.

– Det är lätt att tro att det bara handlar om att öka doserna, men det kan också innebära att minska doserna när det behövs eller att ta ett annat preparat med en annan funktion. Det är dock viktigt att man inte slutar ta sin medicin bara för att man själv tycker att man mår bra. Vi hjälper dig att definiera hur din astma mår, säger Henrik Kangro.

Så hjälper Min Doktor dig

Du som sköter din astma via Min Doktor får låna en digital lungfunktionsmätare, en så kallad spirometer, som kopplas ihop med appen AsthmaTuner. Mätningen i AsthmaTuner sker i tre enkla steg. Mät din lungfunktion, svara på ett par enkla frågor om din astma och få en anpassad behandlingsrekommendation om vilken inhalator och hur många puffar som är optimalt för dig idag.

Du gör först ett digitalt besök där läkaren säkerställer att din astma lämpar sig för digital behandling. Du får sedan hem den digitala spirometern och kan då få din behandlingsplan, den får du andra gången du träffar läkaren, i ditt andra digitala besök.

Därefter mäter du din lungfunktion och loggar in i AsthmaTuner-appen varje dag eller några gånger i veckan för att få den bästa behandlingen för dig vid varje tillfälle. Efter en tid, vanligtvis ungefär tre månader, stämmer du och din läkare av att din behandlingsplan fungerar bra för dig.

Socialstyrelsen rekommenderar årlig uppföljning av astma, hur många besök just du bör göra beror på hur kontrollerad din astma är och hur du mår. Du och din läkare hos Min Doktor kommer överens om tider för uppföljningar och du får inbjudan när det är dags.

Dela artikeln: