Av: Min Doktor, 2020-03-24

Psykologen: så minskar du din oro för corona

Dagligen får vi ny information om coronavirusets utbrott, som numera klassas som en pandemi av WHO. Att hålla sig välinformerad och ta till sig information är viktigt, men kan också skapa oroskänslor och i vissa fall till och med ångest. Min Doktors psykolog Olof Johansson ger råd på hur du kan hantera oro och ångest kopplat till coronautbrottet.

– Rädsla och oro väcker vår så kallade flykt eller kamp-respons, som kan trigga beteenden som kortsiktigt gör att rädslan minskar. Det kan handla om sådant som ger en känsla av kontroll, som att köpa mycket matvaror och toapapper eller att läsa på olika internetforum om viruset. Även om detta kan skänka tillfällig lindring, så kan det också leda till problem på längre sikt. Därför kan det vara klokt att ta till konstruktiva strategier för att hantera oron, säger Olof Johansson, psykolog hos Min Doktor.

Olofs 5 tips för att minska din coronaoro

  1. Följ riktlinjerna. Det finns praktiska åtgärder att ta till för att förebygga smittspridning, som att tvätta händerna ofta med varmt vatten och tvål, att nysa och hosta i armvecket, att jobba hemifrån om du kan och att undvika folksamlingar.

  2. Undvik osäkra nyhetskällor. Att hålla sig uppdaterad kring vilka smittskyddsåtgärder som gäller är en skyldighet vi alla har. Men om du känner att nyhetsflödet blir en startpunkt för din ångest och oro, begränsa dig till att läsa nyheterna bara några gånger per dag. Undvik osäkra källor, som till exempel sociala medier, där obekräftad fakta kan utge sig för att vara sanning. Välj hellre en källa du litar på och håll dig till den.

  3. Fortsätt göra det du mår bra av. Coronautbrottet har gjort att vardagen, så som man är van vid den, har omkullkastats. Då är det viktigt att försöka hålla fast vid dina vanliga rutiner så långt det går, och att fortsätta göra det som just du mår bra av. Fortsätt umgås med dina vänner, men kanske genom videosamtal istället, ta en promenad eller motionera i naturen, eller något annat som du vet att du brukar må bra av.

  4. Sätt ord på din oro. Ibland kan det hjälpa att skriva ner det som oroar dig, för att stoppa spiralen av tankar som annars lätt kan bli ohanterlig.

  5. Våga sök hjälp. Att känna oro eller ångest är inte något att skämmas för. Om du känner att din oro eller ångest hindrar dig från att fungera i vardagen finns vi hos Min Doktor här för dig. Få bedömning och hjälp av legitimerade psykologer snabbt genom vår app, eller här på mindoktor.se.

Dela artikeln: