Av: Min Doktor, 2020-03-24

Tre tips för att hantera ditt barns coronaoro

Coronavirusets snabba spridning skapar oro hos många, inte minst hos barn, och det kan vara svårt att som förälder veta hur du ska prata med ditt oroliga barn. Min Doktors psykolog Olof Johansson listar tre konkreta tips på hur du kan hjälpa ditt barn att känna mindre oro.

  1. Lyssna
    Det är inte säkert att du och ditt barn känner oro över precis samma sak, så det är viktigt att utgå ifrån vad ditt barn undrar över och inte det du själv funderar på. Det gör du genom att lyssna och vara närvarande för ditt barn, snarare än bara prata med andra vuxna om dina farhågor. Viktigt att tänka på är att det är stor skillnad mellan barn i olika åldrar: äldre barn har ofta hört mer rykten och kan därför ibland också känna större oro.

  2. Ställ öppna frågor
    Det kan hjälpa att ställa öppna frågor som “vad har du hört?” eller “vad känner du till?” till barnet. På så sätt låter du automatiskt ditt barn själv berätta exakt vad det är som ligger till grunden för hens oro.

  3. Träna på att tvätta händerna
    För vissa barn kan det kännas skönt att få göra något praktiskt, som att träna på att hosta eller nysa i armvecket eller på att tvätta händerna. Att på det här sättet öva på hur man skyddar sig sätter fokus på det vi har kontroll över, snarare än allt det som vi inte kan kontrollera, vilket skapar en trygghetskänsla.

Dela artikeln: