Av: Min Doktor, 2023-10-15

Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor och utgör cirka 30% av all kvinnlig cancer enligt Cancerfonden. Min Doktors läkare lär dig om hur du undersöker brösten själv i tre enkla steg och berättar samtidigt vad du ska göra om du känner en knöl i bröstet. 

Hur ofta ska jag undersöka brösten själv?

Det är bra om du undersöker dina bröst själv en gång i månaden. Genom att regelbundet undersöka brösten, lär du dig hur dina bröst brukar kännas och kan då enklare uppmärksamma förändringar.

– Bröstcancerdiagnoser har bättre prognos om de upptäcks tidigt. Därför är det viktigt att gå på de mammografiundersökningar som erbjuds dig, att undersöka brösten själv och söka vård om du upptäcker en förändring, berättar Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor.

Så här undersöker du dina bröst

Att undersöka brösten kan kännas svårt i början när du är ovan, men blir lättare när du vet hur dina bröst brukar kännas. Ett tips är att känna igenom brösten i duschen, eftersom det kan vara lättare att känna förändringar när brösten är intvålade.

Undersök dina bröst i tre steg:

 1. Observera utseendet

  Ställ dig framför en spegel och lyft armarna över huvudet. Kontrollera att brösten och bröstvårtorna följer med i rörelsen. Kolla efter förändringar i bröstens form och storlek samt i hudens färg och textur. Kolla också efter gropar, inbuktningar eller sår.

 2. Känn igenom brösten

  Lyft vänster arm ovanför huvudet och känn igenom vänster bröst med höger hand. Använd raka fingrar och gör små cirkelrörelser runt hela bröstet med ett lätt tryck. Börja med bröstvårtan och jobba dig varv för varv utåt. Avsluta i armhålan. Upprepa sedan på andra sidan.

 3. Känn igenom brösten liggandes

  Lägg dig ner med vänster hand under huvudet. Känn igenom vänster bröst med höger hand på samma sätt som du gjorde stående. Känner du någon knöl eller förhårdnad, någon skillnad i bröstens fasthet eller känns något annat annorlunda än tidigare? Upprepa sedan på andra sidan. 

infografik-sa-undersoker-du-brosten
infografik-sa-undersoker-du-brosten

Vilka förändringar bör jag se upp med?

När du undersöker brösten själv, känn och titta efter:

 • Knölar eller förhårdnader

 • Indragningar eller gropar

 • Förtjockad hud eller synliga hudporer, så kallad apelsinhud

 • Rodnader eller sår som inte läker

 • Förändringar i storlek eller form

 • Brun, blodig eller klar vätska från bröstvårtan

 • Om bröstvårtan pekar inåt eller åt ett håll den inte brukar

– Att brösten är olika stora eller har olika form är vanligt och inte farligt. Det du ska vara uppmärksam på är om något i brösten avviker från hur det brukar se ut eller kännas, berättar Hans.

När ska jag söka hjälp?

Om du upptäcker en förändring i brösten ska du kontakta din vårdcentral för att bli undersökt. 

– Knölar eller förändringar i bröstet kan ha många olika orsaker och de flesta knölar är inte cancer, men det är bara genom att undersöka brösten som läkaren kan avgöra om det rör sig om bröstcancer, säger Hans och fortsätter:

–Tveka därför inte att söka vård om du upptäcker något i brösten som inte känns eller ser ut som det brukar.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: