Av: Min Doktor, 2024-03-27

Ballongmage – så lindrar du besvären

När magen känns svullen och uppblåst kallas det ibland för ballongmage. Min Doktors läkare svarar på varför magen blir uppblåst, ger 10 tips mot svullen mage och berättar när det är läge att söka vård för uppsvälld mage.

Varför blir magen uppblåst?

Ballongmage beror på gaser i magen som orsakar svullenhet och uppblåsthet. Det kan kännas obehagligt med en uppblåst mage, men ballongmage är i sig inte farligt. 

Födoämnesintolerans mot exempelvis gluten (celiaki) eller laktos kan orsaka ökad gasbildning, men uppsvälld mage kan också uppstå utan en bakomliggande intolerans. Förtäring av vissa livsmedel som har högt FODMAP, som är en förkortning för fermenterbara, oligo-, di-, mono-sackarider och polyoler, kan orsaka ökad jäsning i tarmarna vilket i sin tur ökar risken för gasbildning. Exempel på produkter med högt FODMAP är lök, kål, baljväxter, fullkorn och olika typer av sötningsmedel.

Gaser i magen kan också uppstå av att du sväljer för mycket luft, för mycket stress, antibiotikaanvändning, maginfektion eller förstoppning. Ofta försvinner då besvären när du kommit till bukt med orsaken till gasbildningen.

Ibland kan uppblåstheten bero på en underliggande sjukdom som till exempel Crohns sjukdom, ulcerös kolit eller IBS, men du får då ofta fler symptom än endast uppblåst mage. Om du upplever besvär med uppsvälld mage och misstänker en underliggande sjukdom kan du kontakta Min Doktor för bedömning och eventuell behandling av dina besvär.

Kan man bota ballongmage?

Det finns ingen behandling som helt stoppar att gaser bildas i magen, men det finns olika typer av receptfria mediciner som kan lindra symptomen genom att lösa upp gasbubblorna i tarmen. 

Beroende på vad orsaken till gasbildningen är kan man också lindra besvären med svullen mage genom att minska på viss typ av mat, eller om gasbildningen beror på en intolerans, helt undvika specifika livsmedel. 

Genom att minska på mängden luft du sväljer kan du också minska risken för gasbildning i tarmen.

10 tips mot svullen mage

Det finns mycket du kan göra själv för att minska besvären med uppblåst mage:

  1. Ät mindre av livsmedel med högt FODMAP som ökar risken för gaser i magen. Exempel på mat att undvika vid ballongmage är lök, kål, baljväxter och fullkorn.

  2. Om du har en intolerans mot laktos eller en fastställd överkänslighet mot gluten, undvik helt livsmedel som innehåller detta.

  3. Minska ditt intag av livsmedel som innehåller sötningsmedel.

  4. Undvik att dricka drycker med kolsyra.

  5. Undvik att tugga tuggummi. Det kan göra att du sväljer mycket luft vilket kan orsaka en uppsvälld mage.

  6. Sluta röka. Rökning kan få dig att svälja mycket luft.

  7. Försök äta långsammare och tugga ordentligt.

  8. Se till att röra på dig regelbundet. Fysisk aktivitet gör att gaserna lättare kan röra sig genom tarmarna.

  9. Släpp ut gaserna när du behöver genom att rapa eller prutta. 

  10. Om du känner dig stressad, prioritera återhämtning.

Sök vård för uppsvälld mage

Uppblåst mage är ofta ofarligt och går över av sig själv, men om du har återkommande problem kan du kontakta Min Doktor för bedömning och eventuell behandling.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, drifts- och utvecklingsläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: