Av: Min Doktor, 2023-11-10

Psykologens råd inför Black Friday

foto: www.peopleimages.com

Black Friday är runt hörnet, och för vissa innebär shoppinghögtiden en välbehövd rabatt på en efterlängtad vara. Men för andra blir frestelserna för stora. Ida Holmberg är psykolog hos Min Doktor och berättar om hur shopping påverkar vår hjärna och ger samtidigt 8 tips på hur du handlar mer genomtänkt och långsiktigt. 

Black Friday och Black Week är en av de mest händelserika shoppingdagarna på året och försäljningen i Sverige uppgick förra året till cirka 8 miljarder kronor, enligt Svensk Handel.

– Att shoppa kan ge en otrolig tillfredsställelse. Det är belönande på kort sikt, men inte alltid lika lyckat på lång sikt, säger Ida Holmberg, psykolog hos Min Doktor och fortsätter:

– Våra hjärnor påverkas dock starkt av sådant som är kortsiktigt belönande, som känslan av att göra ett fynd. Den lyckokänslan kallas för kortsiktig lycka.

Shopping kan ge negativa konsekvenser

Ida Holmberg menar att det kan vara helt okej att shoppa för kortsiktig lycka. Men om shoppingen börjar ge negativa konsekvenser, som ekonomiska problem eller att du mår dåligt över hur mycket du handlar, kan det vara nödvändigt att fundera över varför du shoppar.

– Det kan i vissa lägen vara hjälpsamt att sätta upp en plan för att inte shoppa för mycket. För den som vill få ut ett maximalt lyckorus av shopping är det till exempel en bättre strategi att köpa en sak åt gången och sprida ut sina köp.

Black Friday en riskhelg för vissa

Som psykolog träffar Ida Holmberg ibland patienter med beroendeproblematik. Det kan vara allt från rökning och alkohol, till shopping.

– En viktig del när vi jobbar med beroendeproblematik är att fundera över vad som får en att må bättre. Många brukar säga att de vill umgås mer med nära och kära, men det är sällan någon svarar att de vill shoppa mer, säger Ida och fortsätter:  

– Däremot har många lätt för att dras med i köphetsen. Man får en kick av att köpa eller är rädd för att missa ”ett bra köp”. För den som har ett köpberoende är Black Friday verkligen en riskhelg med stora frestelser som kan vara svåra att motstå.

8 tips för smartare shopping

  1. Har du hittat något som du vill köpa - ge dig själv mer tid. Tar du dig tid att fundera över för- och nackdelar är det lättare att göra ett bra köp, eller inget köp.

  2. Skriv en lista på vad du behöver köpa - och håll dig till listan.

  3. Sätt upp en realistisk budget - och håll dig till den.

  4. Fundera över ”vad signalerar det här köpbeteendet". Köplusten kan signalera ett behov, men det kanske inte är köpet som ska tillfredsställa det behovet utan du behöver kanske ta hand om dig själv på andra sätt.

  5. Be om hjälp av en närstående om du vet att du har svårt att hålla dig ifrån att shoppa.

  6. Har du lätt för att lockas av rabatter, skydda dig själv från dem genom att exempelvis sluta följa vissa nyhetsbrev. Fundera över vad som triggar dig till snabba köp, och försök undvika det.

  7. Planera in andra aktiviteter under Black Friday som får dig att må bra.

  8. Om du upplever att dina köp blir ett problem i vardagen eller att du inte har kontroll över dina köp kan det vara dags att söka hjälp. Hos Min Doktor arbetar legitimerade psykologer som kan ge dig stöd och vägledning.

Faktagranskad av:

Ida Holmberg, legitimerad psykolog

Dela artikeln: