Av: Min Doktor, 2024-04-12

Kolla upp ditt födelsemärke

Har du ett födelsemärke som ändrat utseende, eller ett nytillkommet märke som inte ser ut som dina övriga? De flesta leverfläckar är ofarliga – men i ovanliga fall kan de utvecklas till malignt melanom, en form av hudcancer.

När ska man kolla upp födelsemärken?

Födelsemärken kan uppstå överallt på huden och uppkommer naturligt redan hos små barn. Antalet födelsemärken ökar av ålder, ärftlighet eller om man utsätts för mycket sol. I ovanliga fall kan födelsemärken utvecklas till hudcancerformen malignt melanom, som kan visa sig genom att födelsemärket:

  • Har en asymmetrisk form

  • Har en ojämn färg

  • Kliar eller blöder utan att du pillat på märket

  • Växer

  • Ändrar karaktär

– Om du får ett nytillkommet födelsemärke med ett utseende som avviker från övriga, eller om ett av dina befintliga födelsemärken växer eller förändras på annat sätt, bör du ta kontakt med läkare för vidare undersökning och bedömning av födelsemärket, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi hos Min Doktor.

Hur ser ett farligt födelsemärke ut?

Ibland kan det vara hjälpsamt att använda ABCDE-metoden för att veta hur man skiljer på ofarliga och farliga leverfläckar. Det som kännetecknar ett farligt födelsemärke är:

  • A som i asymmetry: födelsemärket har en oregelbunden form

  • B som i border: märket har en ojämn eller otydlig kant 

  • C som i colour: färgen är inte enhetlig, eller leverfläcken har ändrat färg 

  • D som i diameter: leverfläcken är större än 5 millimeter

  • E som i evolution: födelsemärkets storlek, färg eller tjocklek har förändrats

Läs mer: Hudläkarens knep för att undvika solskador i vårsolen 

Tidig upptäckt förbättrar prognosen

Johan Valencia, som driver instagramkontot Pappapappadotter, är en av de som fått en hudförändring bedömd hos Min Doktor. Tack vare undersökningen hos Min Doktor gjordes bedömningen att hans hudförändring behövde bli borttaget.

– Jag fick min hudförändring fotograferad med ett digitalt dermatoskop på en av Min Doktors mottagningar. Därefter fick jag svar från en hudläkare i appen. Min hudförändring krävde vidare undersökning och den visade sig ha oroväckande aktivitet. Därför valde man att ta bort den, berättar Johan och fortsätter:

– Besöket hos Min Doktor var tryggt och smidigt och det var skönt att det äntligen blev gjort.

Så fungerar födelsemärkesbedömning hos Min Doktor

Om du har ett födelsemärke som du oroar dig över på grund av förändringar, eller ett nytillkommet märke som avviker från övriga, kan du använda Min Doktors app för att få en digital läkarbedömning av ditt födelsemärke. Då ber läkaren dig ta en bild eller filma födelsemärket med din mobiltelefon, och ger sedan återkoppling på om uppföljning eller vidare utredning behövs. Om födelsemärket bedöms behöva vidare utredning, skickas remiss antingen till en Min Doktor-mottagning för dermatoskopifoto eller till en hudläkarmottagning.

– Genom en tidig upptäckt förbättras prognosen för behandling av malignt melanom, säger Loreto Ferrada.

Faktagranskad av:

Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi

Dela artikeln: