Av: Min Doktor, 2022-07-11

Psykologen tipsar: Så nystartar du efter semestern

Är semestern redan slut? Återgången till arbetet kan kännas tuff, men den ger också en chans till att nystarta på jobbet. Min Doktors psykolog ger 5 handfasta tips på hur du få till en bra nystart.

– Återhämtning är en viktig faktor för att undvika att stress övergår i psykisk ohälsa som utmattning, sömnstörningar och depression. Men viktigast av allt är trots allt att ha ett arbetsliv i balans – alltså att du har en arbetssituation som inte gör dig tröttare för varje dag, berättar Olof Johansson, legitimerad psykolog hos Min Doktor och fortsätter:

– Även om återhämtning är en del av den här balansen, är det kanske än viktigare är att du faktiskt trivs på ditt jobb. Att återgå till arbetet kan bli en chans att ta ett nytt grepp på din arbetssituation och kanske rätta till de där delarna som du tycker har fungerat mindre bra eller kanske påverkat ditt mående negativt. Det är viktigt att du har en arbetssituation som känns hållbar för att du inte ska hamna i stressproblematik som i sin tur kan leda till psykisk ohälsa.

Olofs 5 tips för att få till en nystart på jobbet

 1. 1.

  Fundera över vad det är som har fått dig att må bra i sommar

  Är det färre måsten, ett lugnare schema, mer tid i naturen eller mer tid med dina vänner? Fundera på om du kan få in mer av detta i din vardag även när du är tillbaka på arbetet.

 2. 2.

  Glöm inte goda rutiner

  Det är lätt att glömma bort att ta hand om sig själv när vardagen blir mer pressad. Men att äta regelbundet, sova och röra på sig är viktigt för att må bra. Fortsätt med det i den mån det går även när tiden komprimeras.

 3. 3.

  För dagbok över det som stressar dig

  Försök hitta vilka mönster som får dig att må bra och vilka dåliga mönster som du kan försöka bryta. Kan du göra en förändringsplan för det som fungerar mindre bra på din arbetsplats?

 4. 4.

  Fundera över vilka gränser som passar dig

  Sätt gränser för dig själv i arbetet. Det kan till exempel vara regler för mellan vilka tider du ska arbeta och att du inte ska jobba på kvällarna, men även vilken belastning och vilka krav som känns rimliga.

 5. 5.

  Prata med vänner och anhöriga

  Att lätta på hjärtat hjälper. Prata också med din chef om det är någonting på arbetet som inte fungerar. Ta nystarten efter semestern som en chans att rätta till det där du kanske inte hade kraft att rätta till före semestern!

Stress kan leda till psykisk ohälsa

Att känna sig stressad är vanligt och i de flesta fall är det ofarligt och övergående, men om du upplever att du inte kan hantera stressen på egen hand finns det hjälp att få. Kontakta en av våra psykologer för ett rådgivande samtal, där du tillsammans med psykologen kan diskutera lämplig väg framåt för dig, och huruvida du behöver professionell hjälp för att hantera din stress.

Faktagranskad av:

Olof Johansson, legitimerad psykolog

Dela artikeln: