Av: Min Doktor, 2023-12-19

Psykologens 6 steg för att hålla nyårslöftet

Nyårslöfte – lika lätt som det är att ange ett löfte vid tolvslaget, lika lätt är det att bryta löftet innan trettonhelgen är slut. Men misströsta inte, det finns strategier som hjälper dig förvandla löftet till en faktisk förändring. Min Doktors psykolog Ida Holmberg ger dig 6 konkreta tips.

Vilket är det vanligaste nyårslöftet?

Enligt en Sifoundersökning ligger att äta mer hälsosamt, börja träna och stressa mindre i topp bland svenskarnas mest avlagda nyårslöften. Men även att byta jobb och att dricka mindre alkohol är vanliga nyårslöften. 

Det är lätt att rycka på axlarna och säga att nyårslöfte inte är något för mig, men faktum är att det kan vara en bra idé att avge ett nyårslöfte eftersom det är en naturlig omstart kring nyår. 

– Vi är vanemänniskor som gärna kör på i samma hjulspår. Ofta är en förändring kopplad till en händelse som att en relation tar slut, att vi flyttar eller byter jobb, men det kan vara bra att ta en titt på ditt liv och vad du trivs med även när du inte går igenom en stor förändring, som exempelvis vid nyår, säger Ida Holmberg, psykolog hos Min Doktor och fortsätter: 

– Däremot kräver ett nyårslöfte lite omsorg. Både kring vad du lovar, men också en tydlig plan för hur du ska genomföra förändringen. 

Vänd löftet till något positivt

En stor studie om nyårslöften visar att hur du väljer att formulera ditt löfte har stor betydelse för om du lyckas uppnå löftet eller ej. De som lyckades bäst i studien hade formulerat sina löften som att de skulle börja med något, eller göra mer av något. Sämre gick det för de som ville sluta med något eller göra mindre av något. 

– Försök vända ditt nyårslöfte eller den vana du vill ändra till något positivt. Om ditt nyårslöfte till exempel handlar om mat så fokusera på vad du vill äta mer av, snarare än vad du inte ska äta, tipsar Ida. 

Psykologens 6 steg för att ditt nyårslöfte ska leda till förändring 

1. Välj rätt nyårslöfte

– Välj ditt nyårslöfte med hjärtat och försök motivera för dig själv varför förändringen är viktig för just dig i ditt liv. Många har löften som att de ska sluta äta onyttiga saker, men är det verkligen viktigt för dig? Kanske finns det andra aspekter i livet som är viktigare, exempelvis att träffa dina vänner eller barn oftare? Fokusera på en förändring som du tror får dig att må bättre, som du gör för din skull och inte för att du “borde” eller för att andra tycker att du bör göra det, säger Ida.

2. Målsätt ditt nyårslöfte

När du ska ändra ett mönster eller skapa en ny vana är det viktigt att du har en tydlig plan och avsikt, enligt Ida. Att du inte bara säger att du funderar på att träna mer, utan att du är konkret med vad du vill förändra och att du gör det till ett aktivt löfte. 

– Ett bra sätt är att skriva ner vad du åtar dig att göra och sätta några konkreta delmål. 

3. Kratta för förändringen

Skapa de bästa förutsättningarna för det du vill uppnå. Vill du hellre läsa en bok än att scrolla i mobiltelefonen så skaffa en bra bok och lägg mobilen långt borta, vill du börja träna så se till att ha träningskläderna nära till hands och utrymme i kalendern för träningspass.

4. Förbered dig på motgångar

Bakslag är en naturlig del i en förändringsprocess. Men om du är beredd på att de kommer att komma och har en plan för hur du ska hantera dem går det ofta lättare. 

– Försök att möta dig själv på ett kärleksfullt och förlåtande sätt när du misslyckas. Ofta är vi dömande och väldigt självkritiska när det inte blir som vi har tänkt oss. Det tar mycket energi och gör det ännu svårare att komma upp på banan igen. Om du istället har ett mer tillåtande och förlåtande förhållningssätt brukar det bli lättare att återgå till planen, säger Ida.

5. Belöna dig själv

Fira framgångar och belöna dig själv för dina små framsteg. Det kan vara småsaker som att slappa på soffan, köpa en smarrig bit choklad eller läsa ett kapitel av en bok du gillar.

6. Ha tålamod och lägg ribban på en rimlig nivå

– Det krävs viss disciplin för att skapa en ny vana. Det är tuffast i början och blir absolut enklast om du kan motivera för dig själv varför du verkligen vill uppnå den här förändringen, säger Ida och fortsätter:

– Skriv gärna ner varför du vill göra förändringen och ta fram listan när motivationen tryter. Börja sedan med en liten och rimlig förändring. Välj gärna den enklaste förändringen som tar dig närmare ditt mål. Fokusera på den i någon vecka. När den sitter tar du nästa. En hållbar förändring kräver en del arbete och behöver få ta tid – men beteendemönster som väl har blivit vanor brukar vara väldigt tacksamma på så sätt att de sedan rullar på per automatik.

Faktagranskad av:

Ida Holmberg, legitimerad psykolog

Dela artikeln: