Av: Min Doktor, 2021-12-06

Tips för att slippa vinterkräksjuka

Det är högsäsong för vinterkräksjuka. Min Doktors läkare ger tips för att undvika att bli smittad, och ger några lindrande råd om de skulle behövas.

Vinterkräksjuka orsakas av ett virus som kallas calicivirus. Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk, och du blir oftast bättre inom ett till tre dygn. Säsongen brukar sträcka sig mellan oktober till april, men du kan drabbas av vinterkräksjuka året runt. Under vintern när vi vistas mer inomhus och närmare varandra är det högsäsong.

— De viktigaste sätten för att förebygga att bli smittad är att vara noggrann med handhygienen och att undvika kontakt med misstänkt smittade, säger Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin och fortsätter:

— De flesta typerna av handsprit har tyvärr ingen effekt på caliciviruset, utan det gäller att tvätta sig regelbundet med tvål och vatten och därefter torka händerna noggrant, gärna med pappershanddukar.

Råd om du drabbats

Symtomen vid vinterkräksjuka brukar komma snabbt och vara intensiva. Om du skulle drabbas har Ola Gavelin några tips.

— Försök vila så mycket som möjligt och få i dig små portioner vätska i taget, gärna av vätskeersättning. När du börjar må bättre kan du stegvis börja äta mat som är skonsam för magen, som buljong, ris eller rostat vitt bröd, men undvik att laga mat till andra när du är sjuk för att minska risken för att sprida smittan vidare. Använd en egen handduk, tänk på att hålla handtag och kranar rena och städa av badrummet efter varje besök.

Då ska du söka vård

Vinterkräksjuka går över av sig själv och oftast klarar du dig med egenvård. Men om du får hög feber eller blod i avföringen eller kräkningarna kan det vara bra att kontakta vården.

Småbarn eller äldre personer som inte kan behålla någon vätska, trots att man försöker med små mängder vätska i taget, och samtidigt visar tecken på ett försämrat allmäntillstånd kan ha drabbats av uttorkning och bör söka vård akut.

Faktagranskad av: Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin

Dela artikeln: