Av: Min Doktor, 2020-11-03

7 varningssignaler för stressade personer

Att ibland känna sig stressad är vanligt och ofta ofarligt. Men är du stressad under en längre period kan stressen vara skadlig för dig. Ibland är det svårt att avgöra om du är stressad eller inte, här är 7 varningssignaler att hålla utkik efter.

– Stress är till för att lösa temporära problem. Det är som en spurt för att nå ett viktigt mål, det skärper våra sinnen och kan ge mer kraft. Men en ständigt pågående spurt tär på din kropp och kommer på sikt göra dig emotionellt, fysiskt och kognitivt utmattad. Det kan på sikt vara skadligt för dig, och kan leda till utmattningssyndrom, säger Olof Johansson, psykolog på Min Doktor och fortsätter:

– När man är mitt inne i en stressig period kan det vara svårt att se och erkänna det för sig själv. Men det är viktigt att bromsa eller söka hjälp så tidigt som möjligt för att bryta mönstret.

Här är 7 varningssignaler att ta på allvar:

  1. Du sover för mycket eller för lite och känner dig allmänt trött.

  2. Du känner dig uppvarvad, irriterad, orolig och/eller nedstämd under en större del av din vakna tid.

  3. Din kropp reagerar på stressen med orolig mage, huvudvärk och värk.

  4. Du får sämre minne och koncentrationssvårigheter.

  5. Du kan känna dig trött, yr eller svag i dina muskler.

  6. Du tröstar dig med alkohol, tobak, droger eller fet och söt mat för att hantera stressen.

  7. Du isolerar dig och väljer bort sociala aktiviteter, vänner, nöjen och familj på grund av tidsbrist.

Om du känner igen dig i en eller flera av varningssignalerna, i kombination med att du är oroad över din stressnivå, bör du fundera över din situation och vad du kan göra för att stressa mindre. Du kan träffa en av våra psykologer för ett rådgivande samtal, där du tillsammans med psykologen kan diskutera lämplig väg framåt för dig, och huruvida du behöver professionell hjälp för att hantera din stress. Det är viktigt att bryta ditt stressmönster tidigt för att minimera risken att få långvariga besvär som utmattningssyndrom.

Här kan du läsa om 5 tips för att hantera din stress

Dela artikeln: