Av: Min Doktor, 2019-08-13

Massage och beröring kan hjälpa oss att må bra

foto: Jesper Aggergaard / Unsplash

En trygg hand på din axel, en värmande strykning över din arm, en massage eller en kram som varar länge. Vi mår bra när andra tar på oss.

Oxytocin är en stor del av förklaringen till varför beröring och massage gör oss gott. Det är ett hormon och en signalsubstans, även kallat lugn- och ro hormonet, som styr en rad livsviktiga funktioner och därmed är avgörande för vår överlevnad. En studie av forskare från Göteborg, Linköping och England visar dessutom att närhet gynnar oss på fler sätt. Forskarna har studerat tunna nervtrådar, så kallade CT-fiber, som man sedan tidigare vet reagerar på smärta och obehag. Nu konstaterar de att nervtrådarna även skapar välbehag vid positiv beröring.

– Att få eller ge massage eller annan typ av beröring är ett bra tips för att må bättre, till exempel om man är stressad och behöver få ner stresshormonerna, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinskt ledningsansvarig chef på Min Doktor.

Enligt studien tar det tio sekunder från dess att man börjar massera någon tills att personen tar sitt första djupa andetag och oxytocinet börjar utsöndras. Andra studier säger att en kram bör vara minst 20 sekunder lång för att oxytocinet ska utsöndras - ju längre desto bättre med andra ord. Och det fina med beröring är att det går åt båda hållen - både den som berör och den som blir berörd får oxytocin. Ett tips till nästa gång du ber om massage hemma.

Fakta om oxytocin

Oxytocin tillverkas i en del av hjärnan som kallas hypotalamus, men den påverkar hela kroppen. Oxytocinet är nästan ett mirakelhormon. Det lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker pulsen, blodtrycket och halterna av stresshormoner. Dessutom har hormonet en långvarig effekt och påverkar oss mer än under själva beröringen.

Utöver att oxtytocinet är ett hormon, når det oss som en signalsubstans via nervceller i hjärnan. Och det kopplar ihop och sätter igång andra signalsubstanser i kroppen som dopamin och serotonin. Oxytocin aktiverar bland annat hjärnans belöningssystem genom att öka kroppsegna opiater och dopamin. Oxytocin dämpar även kroppens stress system – Sympatiska nervsystemet – och därmed stresshormonet kortisol. Samtidigt om oxytocin ökar funktionen i det – parasympatiska nervsystemet – genom att dämpa pulsen och främja näringsupptag och vila.

Dela artikeln: