Av: Min Doktor, 2023-05-31

Vad kan manlig infertilitet bero på?

När ett par har försökt bli med barn i 12 månader men inte lyckats, räknas det som infertilitet. I uppemot hälften av fallen är nedsatt fruktsamhet hos mannen en bidragande faktor. Här berättar vi om några av orsakerna till infertilitet hos män och ger tips på hur man kan förbättra chanserna att få till en graviditet.

Några orsaker till nedsatt fruktsamhet hos män

Hos omkring hälften av alla par som har svårt att bli gravida finns det en nedsatt fruktsamhet hos mannen. Infertiliteten brukar bero på något av följande:

  • Antalet spermier är för lågt.

  • Spermierna har avvikelser som gör att de har svårt att simma eller att tränga in i ägget.

  • Spermiernas passage genom testikel, bitestikel eller sädesledare är blockerad.

  • Erektil dysfunktion eller utlösningsproblem gör att spermierna inte förs till kvinnans slida.

Ibland hittas ingen fysisk förklaring till infertiliteten.

Infertilitetsproblem hos män brukar ofta ha genetiska orsaker. De kan också vara en följd av tidigare sjukdom eller skada i testiklarna eller bitestiklarna, till exempel ett hårt slag mot pungen, pungvred eller bitestikelinflammation. Dessutom kan vissa sjukdomar som påverkar andra delar av kroppen medföra att fruktsamheten försämras, som till exempel diabetes eller påssjuka.

Livsstilsfaktorer som kan påverka manlig fertilitet

Levnadsvanorna betyder mycket för fertiliteten. En del livsstilsfaktorer har en direkt påverkan på testiklarna och spermierna, medan andra verkar på kropp eller psyke på ett sätt som går ut över spermier, erektion eller sexlust.

Stress

De flesta håller nog med om att stress inte är till fördel för samlivet. Stress, prestationsångest eller problem i relationen kan minska sexlusten och medföra att erektionen sviktar. Enligt några studier kan det även finnas ett samband mellan en väldigt hög stressnivå och försämrad spermiekvalitet.

Träning

Träning har en positiv effekt på kroppsvikten, hjärt- och kärlhälsan samt muskelmassan. Forskning har visat att träning och fysisk aktivitet bidrar till en bättre hormonbalans. Däremot kan mycket intensiv träning utgöra en stress för kroppen och på så vis påverka fertiliteten negativt. Träningsformer som innebär en risk för att testiklarna ska skadas eller bli för varma är inte heller bra om man planerar att försöka få barn. Dit hör exempelvis kontaktsporter och hot yoga.

Matvanor

Kosten har stor betydelse för det allmänna måendet. En stor konsumtion av alkohol, rött kött och mättat fett utgör en viktig orsak till övervikt och det metabola syndromet (med diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom), och påverkar spermierna och erektionen till det sämre.

Om man har brist på vissa näringsämnen kan man få bättre spermiekvalitet genom att tillföra dem via kosten. Några av de näringsämnen som är viktiga för spermierna är zink, selen, omega-3 och antioxidanter som C-vitamin och E-vitamin.

Rökning

Hos rökare är spermiemängden mindre och spermierna har i större utsträckning ett förändrat utseende. Rökning leder även till DNA-skador, vilket innebär att kromosomerna inuti spermien kan bli defekta.

Kroppsvikt

Spermieproduktionen gynnas av att man har ett BMI som varken är för högt eller för lågt. Övervikt påverkar flera processer i kroppen på ett negativt sätt - bland annat ökar hormonet leptin vilket stör hjärnans reglering av testiklarnas aktivitet, så att testosteronproduktionen sjunker. I fettvävnad bildas ett ämne som omvandlar testosteron till östrogen, och vid hög fettansättning minskar kvoten testosteron/östrogen. Dessutom kan övervikt och fetma öka risken för att pungen blir för varm, något som försämrar spermiekvaliteten.
Undervikt är inte heller bra, eftersom det ofta medför både brist på viktiga näringsämnen och att testosteronnivåerna blir för låga.

Hög temperatur

Den optimala temperaturen för spermieproduktionen är 34 grader. Tack vare sin placering i pungen kan testiklarna hållas lite svalare än resten av kroppen. I pungen finns även ett slags inbyggt kylningssystem, där det svala blodet som är på väg från testiklarna tillbaka till hjärtat kyler ner det syrerika blodet som är på väg till testiklarna.
Temperaturen i testiklarna kan bli för hög när man har tighta och åtsittande kläder, om man tillbringar mycket tid i bastun, på cykeln eller på hästryggen, eller när man har för vana att ofta sitta med sin laptop i knät.

Alkohol

Forskningsstudier visar på ett samband mellan alkoholintag och hormonrubbningar som leder till att spermieproduktionen blir sämre. Alkohol påverkar dessutom den allmänna hälsan på ett sätt som minskar såväl sexlust som fertilitet.

Droger

Illegala droger som exempelvis cannabis, amfetamin, MDMA och anabola steroider har visat sig ha skadliga effekter på både hormonbalansen och testiklarnas funktion. I de flesta fall är effekten övergående, men vid långvarigt bruk kan infertiliteten bli permanent trots att man slutar ta drogerna. 

Hur kan man förbättra fertiliteten?

Om du planerar att skaffa barn finns det flera livsstilsförändringar du kan göra för att öka chanserna till en lyckad befruktning. Full effekt av förändringen märks som regel inte förrän efter några månader - en spermie behöver nämligen över två månader på sig för att bli färdigutvecklad. 

Här är fem tips på hur du kan förbättra din fertilitet om du är man: 

  1. Sluta röka. Försök att även undvika nikotin i andra former.

  2. Lägg om kosten. Medelhavskost framhålls ofta som en bra diet för att få bättre fruktsamhet. Den innehåller mycket frukt, grönt, baljväxter, olivolja och fisk (ät gärna fet fisk, som innehåller mycket omega-3). Dra ner på kött, snabba kolhydrater och mättat fett.

  3. Undvik alkohol. Enligt dagens kunskapsläge - och de senaste nordiska näringsrekommendationerna - finns det ingen säker "lägstanivå" för alkoholintag. Det bästa är att avstå från alkohol helt och hållet inför en planerad graviditet.

  4. Träna måttligt. Det bästa är att träna både kondition och styrka.

  5. Håll pungen sval och skyddad. Om du utövar sporter där det finns risk för att testiklarna skadas eller blir för varma bör du till exempel använda suspensoar och undvika kläder som sitter åt tight runt pungen. Undvik varma bad och bastubad.

Om du är överviktig kan det räcka med att ändra kosten och träna mera för att gå ner i vikt. Om det inte räcker kan du kontakta vården, till exempel Min Doktor, för att få hjälp med en hållbar viktminskning.

Hur behandlas manlig infertilitet?

När ett par söker vård för att de inte lyckas bli gravida görs en utredning av både mannen och kvinnan. I utredningen ingår vanligen undersökning av testiklarna och analys av minst ett spermieprov. Blodprovsanalys görs för att kontrollera bland annat hormonnivåerna.

Beroende på vad som orsakar infertiliteten kan behandlingen variera. I vissa fall kan det räcka med behandling i form av läkemedel för att få ordning på ejakulationsproblem eller en störd testikelfunktion. Många gånger behövs assisterad befruktning i form av insemination eller provrörsbefruktning (IVF). 

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: