BMI

Min Doktor ger dig snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt.
250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller

Vad är bmi?

Väger du lagom mycket? Det finns sätt att ta reda på det. BMI, Body Mass Index, ger en indikation på om du är överviktig genom att mäta förhållandet mellan vikt och längd. Du räknar ut ditt BMI genom att ta din vikt i kilo och dela det med din längd i kvadrat.

En person som väger exempelvis 70 kilo och är 1,70 lång har ett BMI på 70/1,70 x 1,70 = 24,2. Har du ett BMI på 18,5 och 25 räknas du som normalviktig. Om du har ett BMI som ligger under 18,5 räknas du som underviktig. Är ditt BMI mellan 25 och 30 räknas det som övervikt och över 30 räknas som fetma.

Eftersom BMI inte tar hänsyn till hur mycket av kroppsvikten som är muskler och hur mycket som är fett lämpar det sig inte för kroppsbyggare och elitidrottare. Det är inte heller lämpligt för äldre samt barn och ungdomar.

Övervikt är en hälsorisk men var fettet sitter spelar roll för hur mycket risken ökar. Bukfetma innebär större hälsorisker jämfört med om fettet är jämnt fördelat över kroppen. Du kan själv mäta med ett måttband runt midjan mellan den nedersta revbenskammen och höftbenet. Kvinnor med ett midjemått över 88 cm och män med ett midjemått över 102 cm har bukfetma.

Räkna ut ditt BMI och se vad det innebär

BMI under 18,5: Undervikt

Du skulle troligen må bra av att öka något i vikt. Vid måttlig undervikt är hälsoriskerna låga, är ditt BMI långt under 18 bör du söka hjälp. Undervikt kan bland annat leda till sänkt immunförsvar och du lättare drabbas av till exempel förkylningar och influensa.

BMI 18,5 – 24,9: Hälsosam vikt

Ligger ditt BMI inom detta spann har du en hälsosam vikt och det är bra om du kan behålla den genom att träna och äta hälsosamt. Även om du har ett normalt BMI så innebär det en hälsorisk att ha ett stort midjemått.

BMI 25 – 29,9: ÖverviktigAtt ha övervikt innebär att väger mer än du borde i förhållande till hur lång du är. Att ha ett BMI mellan 25 och 27 innebär en måttlig hälsorisk, hur mycket du motionerar påverkar din hälsostatus. Ligger ditt BMI över 27 finns risk för till exempel diabetes 2, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Vill du gå ner i vikt se till att röra på dig så mycket som möjligt och att äta hälsosamt.

BMI 30 eller mer: Fetma

Vid fetma är det viktigt att du går ner i vikt. Det är ett allvarligt hälsotillstånd där du riskerar att drabbas av olika sjukdomar, genom exempelvis högt blodtryck, förhöjda blodfetter samt diabetes typ 2. För att undvika att ditt hälsotillstånd blir sämre bör du söka vård.

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor om du upplever att du inte mår bra av din övervikt.

Träffa läkare online

250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.

Vi har behandlat över 300 000 patienter

“För mig sparade det värdefull tid och gav mig nya positiva insikter om modern sjukvård.”
– Jonas Klevhag
“Tack vare denna snabba behandling kunde jag ta mitt möte och jobba som vanligt resten av veckan.”
– Linda von Betzeen
“Att kunna kontakta vården när som helst på dygnet öppnade en helt ny värld för mig.”
– Linda Sikström
Vi samarbetar med

Vi hjälper dig med …

Allergi
T.ex. pollen- och pälsdjursallergi.
Rygg- och ledbesvär
Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.
Sjukgymnastik
Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.
Kvinnors hälsa
Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, kondylom, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsinfektion.
Mäns hälsa
Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.
Magbesvär
Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.
Hudbesvär
Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.
Psykiska besvär
Depression, oro, stress.

Min Doktor erbjuder vård för hela Sverige. Offentligt finansierad vård erbjuds i samarbete med Wetterhälsan, som ingår i vårdvalet Jönköpings län. © 2018 MD International AB.