Av: Min Doktor, 2022-09-30

Därför blir du förkyld

Ju längre in i hösten vi kommer, desto mer verkar förkylningarna avlösa varandra. Men varför blir man egentligen förkyld? Och kan man verkligen bli förkyld av kyla? Faktum är att det varken är kyla eller väta som gör dig mer förkyld under de kallare årstiderna. Min Doktors läkare förklarar hur det ligger till.

Det finns många myter kring varför vi blir förkylda, exempelvis att det beror på kyla eller väta. Men själva infektionen orsakas av ett virus, förklarar Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor.

– En förkylning är en typ av virusinfektion. Kyla kan i sig inte ge oss en virusinfektion, utan förkylningar smittar mellan människor som antingen dropp- eller kontaktsmitta, säger Hans. 

Förkylning sprids lättare inomhus

Med all sannolikhet kommer myten om att kyla orsakar förkylningar sig av att man dragit slutsatsen att infektionerna ökar när det är kallt ute. När det är kallt ute är vi mer inomhus, och kommer närmre inpå andra människor.

– Boven är att vi är mer inomhus. Nära kontakt inomhus ökar sannolikheten för smittspridning av olika virus, som till exempel förkylningar. Därför är det viktigt att tänka på sin hygien, att tvätta händerna ordentligt och nysa i armhålan för att minska smittorisken, säger Hans Lindholm.

Minska risken för att drabbas av förkylning

Utöver att vara noggrann med hygienen finns det olika sätt att stärka ditt immunförsvar och på så sätt öka chansen för att hålla dig frisk. En bra grundhälsa ger oss större motståndskraft mot att drabbas av infektioner. Faktorer som främjar detta är:

  • Tillräckligt med motion

  • En hälsosam kost

  • God sömn

  • Stressa lagom

–  Det kan också vara bra att känna till att en förkylning är som mest smittsam i början av sjukdomsförloppet, då symptomen är som värst. Därför är det bra att undvika närkontakt med andra människor under denna period för att undvika vidare smittspridning, berättar Hans.

Så blir du av med förkylning

Förkylningar är vanligt och går över av sig själv. Därför räcker det ofta med egenvård när du har drabbats av en förkylning. Förkylningar är vanligare hos barn, eftersom immunsystemet hos barn ännu inte är färdigutvecklat. Läs mer om förkylning hos barn.

Ibland kan förkylningssymptomen bli utdragna och kräva behandling, eller leda till följdsjukdomar som till exempel bihåleinflammation, öroninflammation, ögoninflammation och lunginflammation. Om du eller ditt barn har en förkylning med utdragna symptom som inte går över, eller får symptom på en följdsjukdom är du välkommen att kontakta Min Doktor.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, drifts- och utvecklingsläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: