Slipp vattkoppor och bältros med vaccination

Vattkoppor och bältros är två olika sjukdomar som orsakas av samma virus. Vattkoppor är vanligast hos barn, medan bältros främst förekommer hos personer över 50 år. Du kan vaccinera dig eller ditt barn mot vattkoppor, och även vaccinera dig mot bältros för att slippa besvärliga symptom.

Visste du att du kan behöva fylla på ditt grundskydd?

I Sverige ingår ett antal vaccin i det nationella vaccinationsprogrammet som vi får under vår uppväxt. Det många inte vet är att vissa av dessa vaccinationerna behöver fyllas på i vuxen ålder på för att vara aktiva.

Checklista: så vet du om du bör vaccinera dig mot TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan leda till hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Varje år drabbas ca 350 personer av TBE, men det finns vaccin mot sjukdomen. Kontrollera med hjälp av vår checklista och se om just du bör vaccinera dig mot TBE.

Följ med på covidvaccinering på Min Doktors vårdcentral i Nyköping

Min Doktor Vårdcentral & BVC Nyköping har vaccinerat mot covid-19 sedan början av året. Marie Skarfors, verksamhetschef på vårdcentralen, berättar om hur vaccinationerna går till och delar med sig av lärdomarna hittills.

Håll dig frisk i vår - skydda dig mot TBE

Våren ligger framför oss, men i takt med att värmen återkommer vaknar också fästingarna som kan bära på ett antal olika sjukdomar, däribland TBE. Det går att vaccinera sig mot TBE, men för att få ett bra skydd behöver vaccinet tas i flera doser. Min Doktors Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner, berättar om hur du uppnår ett fullgott skydd mot TBE och hur du ska tänka om du har råkat missa en dos.

Förbereda barn inför vårdbesök och vaccination

Läkarbesök kan upplevas som jobbiga för barn och ungdomar i alla åldrar. Det finns flera saker som du som förälder eller vårdnadshavare kan tänka på och göra inför att ditt barn ska besöka vården.

Nu kan du boka tid för influensa­vaccination

Nu kan du boka tid för att vaccinera dig mot influensa på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. Här är allt du behöver veta inför vaccinationsstarten den 3 november.

Förbered dig inför influensasäsongen

Nu är hösten snart här, och med den kommer också influensasäsongen. Min Doktor ger dig all information du behöver inför årets influensasäsong, som har vaccinationsstart för riskgrupper och vård- och omsorgspersonal den 3 november.

Öka ditt skydd mot lunginflammation

Visste du att pneumokockbakterier är den vanligaste orsaken till lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation? Genom att vaccinera dig mot pneumokocker ökar du ditt skydd och chanserna för att hålla dig frisk i höst.

Få koll på meningokocker

Meningokocker är en typ av bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar och tillstånd, som till exempel epidemisk hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Sjukdomsförloppet går ofta snabbt och kan vara livshotande, men det går att vaccinera sig mot meningokocker. Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialistkompetens inom vacciner, ger dig koll på meningokocker och berättar om hur du kan skydda dig.

Nu kan du samla alla dina vaccinationer hos oss

Min Doktor lanserar ett digitalt vaccinationskort. Det innebär att du nu kan samla alla dina vaccinationer digitalt hos oss – och du slipper olika små papperskort som är lätta att slarva bort.

Vaccinera dig redan nu mot TBE

Den milda vintern pekar på att det kommer bli ett rekordår för fästingarna, som är aktiva vid temperaturer ner till fem plusgrader. Därför kan det vara en god idé att redan nu vaccinera dig mot den fästingburna virussjukdomen TBE.

Nu kan du få digital vaccinationsrådgivning hos oss

Ska du ut och resa? Har du funderingar om ditt grundskydd? Eller undrar du varför vattkoppsvaccin kan vara en bra idé för dina barn. Nu kan du chatta med en av våra erfarna sjuksköterskor och få vaccinationsrådgivning oavsett var du är.

Är ditt barn rädd för sprutor? Detta bör du som förälder tänka på

På Min Doktors kliniker har vi stor erfarenhet av att vaccinera såväl barn som vuxna mot olika sjukdomar såsom influensa, vattkoppor och TBE. Men hur bör man som förälder tänka och agera om ens barn är rädd för sprutor? Kristina Caetano, barnsjuksköterska och kvalitetssamordnare på Min Doktor, ger några råd.

Frågor och svar om vaccin mot vattkoppor

På Min Doktors kliniker kan du vaccinera dig och dina barn mot en rad sjukdomar såsom influensa, stelkramp och TBE. Nu går det även att vaccinera dig själv och ditt barn mot vattkoppor – en mycket vanlig sjukdom som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Men hur går egentligen en vaccination till och vem borde vaccinera sig?

Snart börjar influensasäsongen – så undviker du att drabbas

Influensasäsongen börjar vanligtvis under hösten och är värst i februari. Oftast klarar kroppen att läka ut influensa på egen hand, även om det kan ta ganska lång tid. Riskgrupper har större risk att insjukna i influensa och bör därför vaccinera sig.

Tips och råd om fästingar och TBE

TBE har spridit sig till fler delar av Sverige och om du vistas regelbundet i ett drabbat område kan det vara en god idé att vaccinera dig mot TBE. Det är också viktigt att undersöka din kropp efter en skogstur och ta bort fästingen på rätt sätt. Min Doktors läkare ger dig råd om hur.

Vaccinera dig mot TBE redan nu

TBE förekommer främst i södra och mellersta Sverige och du som vistas i riskområden rekommenderas vaccin. För att få ett fullgott skydd ska du ta tre doser, och därför är det bra att komma igång redan nu.

ic_newsletter

Vill du ha våra utskick?

Tillåt oss att berätta för dig om vi t.ex. utökar vårt utbud samt att skicka nyhetsbrev och tips som vi tror kan vara relevanta för dig.

Vi lämnar inte ut din adress till någon annan.