I Sverige ingår ett antal vaccin i det nationella vaccinationsprogrammet som vi får under vår uppväxt. Det många inte vet är att vissa av dessa vaccinationerna behöver fyllas på i vuxen ålder på för att vara aktiva.
Visste du att pneumokockbakterier är den vanligaste orsaken till lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation? Genom att vaccinera dig mot pneumokocker ökar du ditt skydd och chanserna för att hålla dig frisk i vinter.
HPV är en grupp virus som sprids via sex och kan orsaka cancer. Sedan 2010 erbjuds vaccin mot HPV till flickor i årskurs 5 och sedan 2020 ingår även pojkar i vaccinationsprogrammet. Det innebär att de allra flesta vuxna idag inte är skyddade mot HPV, men det är inte för sent vaccinera dig. Vaccinet skyddar dig från sjukdom – och andra från smitta.
Både Europa och Nordamerika har förklarats poliofria sedan en lång tid tillbaka. Nu har spår av poliovirus upptäckts i Londons avloppsvatten, och New York har utlyst nödläge efter att en person nyligen drabbats av polio. Min Doktors läkare Harald Zetterquist svarar på frågor kring de nya upptäckterna av poliovirus.
Suzanna Sandberg, 51, var mitt i livet och på väg att uppfylla sin dröm om att bli självförsörjande och öppna ett pensionat när hon plötsligt drabbades av TBE och hela livet rasade. Läs hennes berättelse.
Jessica Hägg drabbades av TBE efter att ha blivit biten av en fästing för snart tre år sedan. Från att ha haft ett aktivt och socialt liv lever hon idag med en hjärntrötthet som gör att hon inte kan jobba, vara social eller ens läsa böcker längre. Läs Jessicas berättelse.
Att fästingar är små blodsugare som trivs i högt gräs och kan sprida sjukdomar visste du kanske redan. Men visste du dessa fakta om fästingar?
I takt med att värmen återkommer vaknar också fästingarna som kan bära på ett antal olika sjukdomar, däribland TBE och borrelia. Man kan vaccinera sig mot TBE, men hur skyddar man sig egentligen mot borrelia? Och vad händer om man har missat en dos vaccin? Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner hos Min Doktor, reder ut och ger svar på de vanligaste frågorna kring fästingar och TBE.
Meningokocker är en typ av bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar och tillstånd, som till exempel epidemisk hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Sjukdomsförloppet går ofta snabbt och kan vara livshotande, men det går att vaccinera sig mot meningokocker.
Visste du att fästingar är aktiva vid temperaturer ner till fem plusgrader?
Skydda dig mot den fästingburna virussjukdomen TBE – påbörja din vaccination redan idag.
Förstod du referensen ovan? Då är du sannolikt 30 år eller äldre, vilket betyder att det är dags att fylla på ditt grundskydd om du inte redan har gjort det.
Vattkoppor och bältros är två olika sjukdomar som orsakas av samma virus. Vattkoppor är vanligast hos barn, medan bältros främst förekommer hos personer över 50 år. Du kan vaccinera dig eller ditt barn mot vattkoppor, och även vaccinera dig mot bältros för att slippa besvärliga symptom.
Har du planer på att resa utomlands? Hos Min Doktor finner du ett brett utbud av resevaccin, kostnadsfri vaccinationsrådgivning och vi kan även hjälpa dig med att utfärda olika typer av reseintyg för covid-19. Välkommen till oss på drop-in, alla veckans dagar.
Nu är hösten här, och med den kommer också influensasäsongen. Min Doktor ger dig all information du behöver inför årets influensasäsong, som har vaccinationsstart den 2 november på alla våra vård- och vaccinationsmottagningar.
Visste du att du kan vaccinera dig mot allt från bältros och meningokocker till hepatit och gula febern på våra vård- och vaccinationsmottagningar? Min Doktors Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialistkompetens inom vacciner, berättar mer om våra vaccin.
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan leda till hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Varje år drabbas ca 350 personer av TBE, men det finns vaccin mot sjukdomen. Kontrollera med hjälp av vår checklista och se om just du bör vaccinera dig mot TBE.
Våren ligger framför oss, men i takt med att värmen återkommer vaknar också fästingarna som kan bära på ett antal olika sjukdomar, däribland TBE. Det går att vaccinera sig mot TBE, men för att få ett bra skydd behöver vaccinet tas i flera doser. Min Doktors Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner, berättar om hur du uppnår ett fullgott skydd mot TBE och hur du ska tänka om du har råkat missa en dos.
Min Doktor Vårdcentral & BVC Nyköping har vaccinerat mot covid-19 sedan början av året. Marie Skarfors, verksamhetschef på vårdcentralen, berättar om hur vaccinationerna går till och delar med sig av lärdomarna hittills.
Läkarbesök kan upplevas som jobbiga för barn och ungdomar i alla åldrar. Det finns flera saker som du som förälder eller vårdnadshavare kan tänka på och göra inför att ditt barn ska besöka vården.
Nu kan du boka tid för att vaccinera dig mot influensa på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. Här är allt du behöver veta inför vaccinationsstarten den 3 november.
Meningokocker är en typ av bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar och tillstånd, som till exempel epidemisk hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Sjukdomsförloppet går ofta snabbt och kan vara livshotande, men det går att vaccinera sig mot meningokocker. Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialistkompetens inom vacciner, ger dig koll på meningokocker och berättar om hur du kan skydda dig.
Den milda vintern pekar på att det kommer bli ett rekordår för fästingarna, som är aktiva vid temperaturer ner till fem plusgrader. Därför kan det vara en god idé att redan nu vaccinera dig mot den fästingburna virussjukdomen TBE.
Min Doktor lanserar ett digitalt vaccinationskort. Det innebär att du nu kan samla alla dina vaccinationer digitalt hos oss – och du slipper olika små papperskort som är lätta att slarva bort.
Ska du ut och resa? Har du funderingar om ditt grundskydd? Eller undrar du varför vattkoppsvaccin kan vara en bra idé för dina barn. Nu kan du chatta med en av våra erfarna sjuksköterskor och få vaccinationsrådgivning oavsett var du är.
På Min Doktors kliniker har vi stor erfarenhet av att vaccinera såväl barn som vuxna mot olika sjukdomar såsom influensa, vattkoppor och TBE. Men hur bör man som förälder tänka och agera om ens barn är rädd för sprutor? Kristina Caetano, barnsjuksköterska och kvalitetssamordnare på Min Doktor, ger några råd.
På Min Doktors kliniker kan du vaccinera dig och dina barn mot en rad sjukdomar såsom influensa, stelkramp och TBE. Nu går det även att vaccinera dig själv och ditt barn mot vattkoppor – en mycket vanlig sjukdom som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Men hur går egentligen en vaccination till och vem borde vaccinera sig?
Influensasäsongen börjar vanligtvis under hösten och är värst i februari. Oftast klarar kroppen att läka ut influensa på egen hand, även om det kan ta ganska lång tid. Riskgrupper har större risk att insjukna i influensa och bör därför vaccinera sig.
TBE har spridit sig till fler delar av Sverige och om du vistas regelbundet i ett drabbat område kan det vara en god idé att vaccinera dig mot TBE. Det är också viktigt att undersöka din kropp efter en skogstur och ta bort fästingen på rätt sätt. Min Doktors läkare ger dig råd om hur.
TBE förekommer främst i södra och mellersta Sverige och du som vistas i riskområden rekommenderas vaccin. För att få ett fullgott skydd ska du ta tre doser, och därför är det bra att komma igång redan nu.
Vill du ha våra utskick?