Av: Min Doktor, 2023-02-20

Vaccinera dig i god tid innan fästingsäsongen

Visste du att fästingar är aktiva redan när temperaturen överstiger fem plusgrader? Därför kan det vara en god idé att redan nu vaccinera dig mot den fästingburna virussjukdomen TBE. Min Doktors sjuksköterska berättar mer om TBE och fästingar i Sverige, hur ofta du behöver ta TBE-vaccin och hur vaccinationen går till.

När börjar fästingsäsongen?

Många tror att man bara kan smittas av TBE under vår och sommar. Men fästingar är aktiva så fort temperaturen överstiger 5 plusgrader. Det innebär att du kan smittas av TBE en stor del av året, inte bara under sommaren. Det finns ingen botande behandling mot sjukdomen, som kan leda till allvarliga tillstånd, men det går att vaccinera sig. 

TBE-vaccin behöver tas i flera doser. Påbörjar du din vaccination nu, så hinner du få ett skydd som täcker årets TBE-säsong, säger Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner hos Min Doktor.

Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE i Sverige mer än fördubblats och sjukdomen sprider sig i landet. TBE förekommer främst i södra och mellersta Sverige, framför allt i Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren, men blir alltmer vanlig på flera håll i södra Sverige.

Hur ofta ska man ta TBE-vaccin?

För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE måste vaccinet ges i tre doser med ett antal månader mellan varje dos. Det ger ett gott skydd under de tre första åren. Efter tre år ges en fjärde dos och för att upprätthålla skyddet rekommenderas att man sen vaccinerar sig vart femte år. För personer över 50 år rekommenderas en extra dos två månader efter dos 2.

Rekommenderat vaccinationschema för TBE-vaccin:

  • Dos 1

  • Dos 2, ges en månad efter dos 1

  • För personer över 50 år: extrados som ges två månader efter dos 2

  • Dos 3, ges 5 till 12 månader efter dos 2

  • Dos 4, ges 3 år efter dos 3

  • Därefter påfyllning vart femte år

Bra att påbörja vaccinationen redan nu

De flesta som smittas av TBE får influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar, men för en tredjedel av de smittade sprids viruset vidare till hjärnan.

– Minnesstörningar, förlamning och balansstörningar är några av symptomen för hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Besvären kan vara bestående och i värsta fall kan TBE till och med vara livshotande, men det är ovanligt, berättar Lina Jägfalk och fortsätter:

– Det är bra att starta vaccinationen redan nu för att hinna bygga upp ett skydd inför TBE-säsongen, men huvudsaken är att man börjar någon gång. Hinner du inte ta alla doser i år hinner du göra det till nästkommande säsong, och du får ett skydd inför säsongen redan efter andra dosen. Det gäller både dig som är under och över 50 år.

Var kan jag vaccinera mig?

Du kan redan nu vaccinera dig mot TBE på någon av Min Doktors drop-in-mottagningar. Du kan också kontakta vår vaccinationsrådgivning för hjälp och råd.

Har du svårt att komma ihåg när det är dags att ta nästa dos? Ladda ner Min Doktors app och få tillgång till ditt digitala vaccinationskort. Där samlas alla dina vaccinationer du gör hos oss och du får påminnelser när det är dags för nästa dos. 

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner

Dela artikeln: