Av: Min Doktor, 2024-03-14

Vaccinera dig i god tid innan fästingsäsongen

Visste du att fästingar är aktiva redan när temperaturen överstiger fem plusgrader? Därför kan det vara en god idé att vaccinera dig mot den fästingburna virussjukdomen TBE i god tid innan de varmare månaderna och utesäsongen.

När börjar fästingsäsongen?

Många tror att man bara kan smittas av TBE under vår och sommar. Men fästingar är aktiva så fort temperaturen överstiger 5 plusgrader. Det innebär att du kan smittas av TBE en stor del av året, inte bara under sommaren.

– Det finns ingen botande behandling mot sjukdomen, men det går att vaccinera sig. Viktigt att komma ihåg är att TBE-vaccin behöver tas i flera doser, säger Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner hos Min Doktor.

TBE sprider sig i Sverige. 2023 blev ett dystert rekordår med det högsta antalet TBE-fall i Sverige någonsin, enligt Folkhälsomyndigheten. En ny studie från Uppsala universitet visar dessutom att mörkertalet är stort.

Fästingsäsong: risk för både kortsiktiga och livslånga besvär

De flesta som smittas av TBE får influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar, men för en tredjedel av de smittade sprids viruset vidare till hjärnan.

– Minnesstörningar, förlamning och balansstörningar är några av symptomen för hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Besvären kan vara bestående och i värsta fall kan TBE till och med vara livshotande, men det är ovanligt, berättar Lina Jägfalk och fortsätter:

– Det är bra att starta vaccinationen i god tid innan fästingsäsongen för att hinna bygga upp ett skydd, men huvudsaken är att man börjar någon gång. Hinner du inte ta alla doser inför den här säsongen, hinner du göra det till nästkommande säsong. Du får ett skydd inför säsongen redan efter andra dosen. Det gäller både dig som är under och över 50 år. Läs mer om vanliga frågor och svar om TBE.

Hur ofta ska man ta TBE-vaccin?

För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE måste vaccinet ges i tre doser med ett antal månader mellan varje dos. Det ger ett gott skydd under de tre första åren. Efter tre år ges en fjärde dos och för att upprätthålla skyddet rekommenderas att man sen vaccinerar sig vart femte år. För personer över 50 år rekommenderas en extra dos två månader efter dos 2.

Rekommenderat vaccinationschema för TBE-vaccin:

  • Dos 1

  • Dos 2, ges en månad efter dos 1

  • För personer över 50 år: extrados som ges två månader efter dos 2

  • Dos 3, ges 5 till 12 månader efter dos 2

  • Dos 4, ges 3 år efter dos 3

  • Därefter påfyllning vart femte år

Var kan jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig mot TBE på någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar. Hitta din närmaste mottagning för att boka tid eller se tider för drop-in.

Har du svårt att komma ihåg när det är dags att ta nästa dos? Ladda ner Min Doktors app och få tillgång till ditt digitala vaccinationskort. Där samlas alla dina vaccinationer du gör hos oss och du får påminnelser när det är dags för nästa dos. 

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner

Dela artikeln: