De 6 vanligaste frågorna kring borrelia och TBE

Senast uppdaterad 2024-03-06
Vaccin
De 6 vanligaste frågorna kring borrelia och TBE

Finns det något vaccin mot borrelia? Är borrelia ett virus eller en bakterie? Hur många fästingar bär på TBE, och hjälper egentligen antibiotika mot TBE? Frågorna kring fästingburna sjukdomar är många. Lina Jägfalk, sjuksköterska hos Min Doktor, reder ut och ger svar på några vanliga frågor om TBE och borrelia.

1. Vad är skillnaden på borrelia och TBE?

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. TBE är en virussjukdom, men båda sjukdomarna sprids via fästingar. TBE överförs direkt vid fästingbettet, medan det kan ta mer än ett dygn från det att du blivit biten innan borreliabakterierna överförs från fästingen till dig. En annan skillnad mellan sjukdomarna är att du kan behandla borrelia med antibiotika, men antibiotika hjälper inte mot TBE. Upp till 20 % av fästingar bär på borreliabakterier och ungefär 2 % av fästingar bär på TBE i Sverige.

2. Hur sjuk blir man av TBE?

Det finns ingen botande behandling mot TBE. De flesta som smittas får lindriga influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar. Men för upp till en tredjedel sprids viruset vidare till hjärnan och orsakar hjärninflammation och/eller hjärnhinneinflammation, som kan leda till bestående hjärnskador med minnesstörningar, balansstörningar och förlamning som följd. I sällsynta fall kan TBE vara livshotande.

3. Hur många doser vaccin behövs för att skydda sig mot TBE?

För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE behöver vaccinet tas i flera doser. Grundvaccinationen av TBE omfattar sammanlagt tre injektioner under 12 månader som ger ett gott skydd under de tre första åren (för personer över 50 år rekommenderas det att grundvaccinationen innehåller fyra doser) och därefter ges en fjärde injektion efter tre år. För att upprätthålla skyddet ska man sedan vaccinera sig vart femte år.

4. Vad händer om jag har missat en dos TBE-vaccin?

Om du skulle råka missa en dos, så behöver du oftast inte börja om helt från början. För de allra flesta är det bara att fortsätta med en dos för att få ett skydd igen. Med hjälp av Min Doktors digitala vaccinationskort kan du enkelt hålla reda på vilka doser du redan tagit och bli påmind om när det är dags att fylla på med nästa, för att slippa glömma en påfyllnadsdos i framtiden. 

5. När är bäst tid på året att vaccinera sig mot TBE?

Det är bra att starta vaccinationen tidigt under våren, eftersom du då hinner bygga upp ett skydd inför TBE-säsongen. Du är nämligen skyddad inför säsongen redan efter den andra dosen. Men huvudsaken är att man börjar någon gång – hinner du inte ta alla doser i år så hinner du göra det till nästkommande säsong. Tänk också på att fästingarna är aktiva ner till 5 plusgrader, så fästingsäsongen är längre än bara vår och sommar.

6. Kan man vaccinera sig mot borrelia?

I dagsläget finns det inget vaccin mot borrelia, men forskning pågår för att utveckla ett. Det bästa sättet att skydda sig mot borrelia är genom att plocka bort en fästing så fort man upptäcker den, eftersom borreliabakterierna inte överförs direkt vid bettet. Ett annat tips är att stoppa in byxorna i strumporna eller använda gummistövlar om du är i en fästingtät miljö för att undvika att bli fästingbiten. Vissa myggmedel skyddar även mot fästingbett.

Här kan du läsa fler tips på hur du skyddar dig mot borrelia. 

Njut av en trygg vår – vaccinera dig mot TBE

Du kan vaccinera dig mot TBE på någon av Min Doktors vaccinationsmottagningar. Hitta din närmaste mottagning för att boka tid eller se tider för drop-in.

Hitta mottagning