Av: Min Doktor, 2022-03-23

De 6 vanligaste frågorna kring fästingar och TBE

I takt med att värmen återkommer vaknar också fästingarna som kan bära på ett antal olika sjukdomar, däribland TBE och borrelia. Man kan vaccinera sig mot TBE, men hur skyddar man sig egentligen mot borrelia? Och vad händer om man har missat en dos vaccin? Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner hos Min Doktor, reder ut och ger svar på de vanligaste frågorna kring fästingar och TBE. 

1. Hur sjuk blir man av TBE?

Det finns ingen botande behandling mot TBE. De flesta som smittas får lindriga influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar. Men för upp till en tredjedel sprids viruset vidare till hjärnan och orsakar hjärninflammation och/eller hjärnhinneinflammation, som kan leda till bestående minnesstörningar, balansstörningar eller förlamning. I sällsynta fall kan TBE vara livshotande.

2. Hur många doser vaccin behövs för att skydda sig mot TBE?

För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE behöver vaccinet tas i flera doser. Grundvaccinationen av TBE omfattar sammanlagt tre injektioner under 12 månader som ger ett gott skydd under de tre första åren (för personer över 50 år rekommenderas det att grundvaccinationen innehåller fyra doser) och därefter ges en fjärde injektion efter tre år. För att upprätthålla skyddet ska man sedan vaccinera sig vart femte år.

3. Vad händer om jag har missat en dos TBE-vaccin?

Om du skulle råka missa en dos, så behöver du oftast inte börja om helt från början. För de allra flesta är det bara att fortsätta med en dos för att få ett skydd igen. Med hjälp av Min Doktors digitala vaccinationskort kan du enkelt hålla reda på vilka doser du redan tagit och när det är dags att fylla på med nästa, för att slippa glömma en påfyllnadsdos i framtiden. 

4. När är bäst tid på året att vaccinera sig mot TBE?

Det är bra att starta vaccinationen tidigt under våren, eftersom du då hinner bygga upp ett skydd inför TBE-säsongen. Du är nämligen skyddad inför säsongen redan efter den andra dosen. Men huvudsaken är att man börjar någon gång – hinner du inte ta alla doser i år så hinner du göra det till nästkommande säsong. Tänk också på att fästingarna är aktiva ner till 5 plusgrader, så fästingsäsongen är längre än bara vår och sommar.

5. Kan man vaccinera sig mot borrelia?
Borrelia är en bakterie som sprids via fästingar och som kan behandlas med antibiotika. I dagsläget finns det inget vaccin mot borrelia, men forskning pågår för att utveckla ett vaccin. 

Det bästa sättet att skydda sig mot borrelia är genom att plocka bort en fästing så fort man upptäcker den. Till skillnad från TBE, så överförs borrelia inte direkt vid bettet, utan det kan ta mer än ett dygn från det att du blivit biten innan borreliabakterierna överförs från fästingen till dig. Ett annat tips är att stoppa in byxorna i strumporna eller använda gummistövlar om du är i en fästingtät miljö för att undvika att bli fästingbiten.

6. Var kan jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig mot TBE på någon av Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. Vaccinationen kräver ingen tidsbokning, utan du är välkommen på drop-in.

Har du fler frågor? Du kan kostnadsfritt chatta med Min Doktors erfarna vaccinationssjuksköterskor för att få en individuell bedömning kring om du missat en dos, och få svar på övriga frågor kring just din vaccination. 

Njut av en trygg vår

Med ett starkt skydd mot TBE och en ökad kunskap om hur du skyddar dig mot fästingbett, kan du tryggt njuta av vårens ankomst. Vi vill tipsa om ett kul sätt för hela familjen att ta sig ut i naturen och röra på sig: Svenska Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt Hittaut, där man med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska hitta checkpoints. Testa du också! 

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner

Dela artikeln: