Av: Min Doktor, 2023-06-08

TBE-drabbade Suzanna: “Jag kommer aldrig bli densamma igen”

Suzanna Sandberg, 52, var mitt i livet och på väg att uppfylla sin dröm om att bli självförsörjande och öppna ett pensionat när hon plötsligt drabbades av TBE. Hela livet rasade. Läs hennes berättelse.

Under oktober 2017 höll Suzanna Sandberg på med sitt byggprojekt hemma. Hon skulle äntligen uppfylla sin dröm om att bli självförsörjande och öppna ett pensionat hemma på tomten. Men så började hon plötsligt känna sig ofokuserad och hängig med värk i både huvud och nacke. 

– Jag trodde att det var min gamla whiplashskada från 90-talet som spökade, och efter ett tag blev jag bra igen. Jag gick ut och fortsatte måla, men några dagar senare smällde det till ordentligt, berättar Suzanna.

Som ingen annan smärta hon upplevt

Suzanna fick ont i hela kroppen med feber, huvudvärk, dimmig syn och nackstelhet. Hon blev från sin vårdcentral skickad med sjukresa till akuten, där läkarna gav henne diagnosen influensa och skickade hem henne. Men hon blev bara sämre och sämre, och efter några dagar kände hon att något var allvarligt fel. Hon ringde 112, som inte förstod vad hon sa.

– Huvudvärken var helt vansinnig, som ingen annan smärta jag någonsin upplevt. Jag försökte förklara det i telefonen, men fick svaret: vi förstår inte vad du säger. I mitt huvud pratade jag klart och tydligt, men ur mig kom något helt annat.

Visste inte om hon skulle överleva

Suzanna transporteras till akuten och blir till slut inlagd i ett tyst, nedsläckt rum och fylld med slangar in i kroppen. Efter några dagar kommer provresultaten tillbaka. Hon har drabbats av TBE, och mot det finns ingen botande behandling. Slangarna med mediciner tas bort och Suzanna får reda på att det finns inget annat att göra nu än att vänta och se. 

– Då blev jag väldigt rädd. De skickade in präster för att prata med mig, och min mamma har i efterhand berättat att sjukhuset ringde och sa att de inte visste om jag skulle överleva. Diagnosen TBE var en total chock. Jag som inte ens hade plockat bort någon fästing! Jag visste inte då att TBE smittar direkt vid bettet. 

Kan knappt lämna sitt hem

Suzanna blir så småningom utskriven, men väl hemma blir hon sängliggande under ett helt år. Hon får inte rehab eller vidare undersökningar i ett tidigt skede, något hon idag starkt ifrågasätter. Fem år senare lever hon med en svår kognitiv nedsättning, halv ansiktsförlamning, försämrad balans, dimmig syn, hjärntrötthet och minnesproblem.

– Jag kan knappt lämna mitt hem ensam eller ens utföra de enklaste sysslorna. Jag letar konstant efter saker och bränner kastruller på spisen. Går jag till affären så glömmer jag vad jag ska handla och var varorna står. Efteråt är jag fullständigt utmattad och kan till och med bli sängliggande. 

"TBE har tagit ifrån mig hela min identitet"

Innan hon fick TBE såg Suzanna sig själv som en social och extrovert person med många bollar i luften. Hon var bland annat ideellt engagerad i både lokalpolitiken och i en luftballongsklubb. Allt det beskriver hon som omöjligt idag. 

– Sjukdomen har förändrat hela livet, i alla aspekter. Det blev ett fruktansvärt uppvaknande för mig när åren började gå och jag insåg att jag inte blir bättre – att jag aldrig kommer bli densamma igen eller kunna uppfylla mina drömmar. TBE:n har tagit ifrån mig hela min identitet, allt som var jag, och lämnat mig i en ofrivillig ensamhet, berättar Suzanna och fortsätter:

– Genom att dela min berättelse hoppas jag kunna få fler som drabbats av TBE att prata om det och göra det mindre ensamt. 

Har du något medskick till den som läser det här?

– Fästingen är ett av Sveriges farligaste djur, men tyvärr prioriterar många bort att vaccinera sig mot TBE. Däremot känns det självklart för de flesta att vaccinera sig mot alla möjliga sjukdomar när de ska åka på semester i ett annat land. Hur kan det komma sig?

Vaccinera dig och din familj mot TBE på någon av Min Doktors mottagningar.

Dela artikeln: