Av: Min Doktor, 2022-09-30

Skydda dig mot cancer – vaccin mot humant papillomvirus

HPV är en grupp virus som sprids via sex och kan orsaka cancer. Sedan 2010 erbjuds vaccin mot HPV till flickor i årskurs 5 och sedan 2020 ingår även pojkar i vaccinationsprogrammet. Det innebär att de allra flesta vuxna idag inte är skyddade mot HPV, men det är inte för sent vaccinera dig. Vaccinet skyddar dig från sjukdom – och andra från smitta.

HPV är en grupp virus som i huvudsak smittar genom sexuella kontakter. Virusgruppen består av över 200 olika virus som till exempel kan ge upphov till cellförändringar i livmoderhalsen hos kvinnor, vilket i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. HPV kan också orsaka cancer i och runt könsorganen, i ändtarmsöppningen och i svalget hos både kvinnor och män.

– HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara sjukdom, och de flesta sexuellt aktiva har eller har haft infektion orsakad av HPV utan att veta om det. Vissa HPV-infektioner läker ut av sig själva medan andra kan leda till cellförändringar och på sikt HPV-relaterad cancer, berättar Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner.

Myt att vaccinet bara är effektivt före sexdebut

Det är många som tror att HPV-vaccin bara är effektivt före sexdebuten och att det med andra ord inte är lönt att vaccinera sig mot HPV om du redan har haft sex. Men det stämmer inte – 6 grupper rekommenderas HPV-vaccin: yngre, äldre, kvinnor, män, sexuellt aktiva och personer som inte sexdebuterat.

– Att vaccinera sig innan sexdebut är alltid att föredra, eftersom HPV smittar vid sexuella kontakter. Men eftersom det finns så många olika typer av HPV är det viktigt att också du som har ett aktivt sexliv skyddar dig, framför allt om du har flera partners som potentiellt kan utsätta dig för smitta. Vaccinet skyddar från att drabbas av ytterligare virus, berättar Lina Jägfalk och fortsätter:

– Vaccinet skyddar dig själv från sjukdom, men också andra från smitta. Med vaccinering, både hos kvinnor och män, får vi med andra ord bort cirkulationen av viruset och kan rädda liv.

Anns mamma drabbades av livmoderhalscancer

Influensern och journalisten Ann Söderlund är en av de som vaccinerat sig mot HPV. Hennes mamma gick bort i livmoderhalscancer, endast 49 år gammal.

– Jag, som många andra, trodde att vaccinet inte har någon verkan efter att man har gjort sin sexualdebut, men tack vare mitt samarbete med Min Doktor har jag förstått att vaccinet visst kan ha stor effekt, säger Ann och fortsätter:

– Min älskade mamma fick livmoderhalscancer och gick bort efter en lång och svår sjukdomstid, bara nyss fyllda 49 år. För mig var det därför självklart att vaccinera mig och göra vad jag kan för att skydda mig mot HPV.

Du kan vaccinera dig mot HPV på alla Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar, vi har drop- in och ingen tidsbokning krävs. 

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner

Dela artikeln: