Av: Min Doktor, 2023-05-05

Jessica fick TBE: "Kändes som att någon tryckte in järnspett i huvudet"

Jessica Hägg drabbades av TBE efter att ha blivit biten av en fästing för snart fyra år sedan. Från att ha haft ett aktivt och socialt liv lever hon idag med en hjärntrötthet som gör att hon inte kan jobba, vara social eller ens läsa böcker längre.

När Jessica Hägg, 49, var ute och plockade svamp sommaren 2019 i ett skogsområde i Fjälkinge utanför Kristianstad kände hon plötsligt att det kliade på ena armen. Hon tog av sig koftan och såg att en fästing bitit sig fast.

– Jag har plockat svamp i hela mitt liv och har alltid varit noga med att använda långärmat, borsta av mig och kamma ur håret efter en tur i skogen, för att minska risken för fästingbett. Men när jag såg fästingen sitta där gjorde jag slutligen slag i saken och gick och TBE-vaccinerade mig veckan efter, berättar Jessica Hägg.

Som att någon tryckte in järnspett i huvudet

Några dagar efteråt började Jessica känna sig sjuk med influensasymptom och huvudvärk. Hon trodde det var biverkningar av TBE-vaccinet hon drabbats av, och efter några dagar blev hon bättre. Men sen kom symptomen tillbaka med en enorm kraft. 

– Jag vaknade en dag med en obeskrivlig huvudvärk. Det var som om någon hade tryckt in järnspett i huvudet på mig och stod och bankade på dem samtidigt. Jag kräktes okontrollerat och kände att något var allvarligt fel, och på något sätt lyckades jag få iväg ett sms till min mamma om att ta mig till akuten. Sen minns jag inte så mycket mer. 

Jessica blev inlagd på infektionskliniken där hon fick ligga i ett tyst och nedsläckt rum under åtta dygn medan olika prover togs. Till slut blev hon diagnostiserad med TBE, orsakad av fästingbettet från svampturen. 

En obegriplig röra i huvudet

Det var nu snart fyra år sedan, och inte mycket av Jessicas liv är sig likt sedan dess. Från att ha haft ett aktivt och socialt liv med där hon promenerade nästan en mil om dagen, umgicks mycket med familj och vänner och jobbade i köket på en förskola är hon idag sjukskriven på heltid med en hjärntrötthet som påverkar alla delar av hennes liv.

– Hjärntröttheten gör mig orkeslös och intryckskänslig, och alla tankar tar längre tid. Mitt korttidsminne är påverkat och jag tappar ofta tråden, berättar Jessica och fortsätter:

– Jag kan inte urskilja enskilda samtal om det är ljud omkring mig, utan allt blandas ihop till en obegriplig röra i huvudet. Jag brukar beskriva det som att det känns som att jag tänker i sirap.

Saknar sitt gamla jag

Jessica beskriver vardagen efter TBE som väldigt begränsad, där hon inte längre kan vara spontan eller social i den utsträckning hon skulle vilja. Hon kan inte gå på konserter eller bio – inte ens läsa böcker, eftersom bokstäverna hoppar runt och hon glömmer vad hon läst. Men av alla saker som TBE:n har tagit från Jessica, är det hennes gamla jag hon saknar mest.

–  Man brukar säga att man är inte sin diagnos, men jag känner att jag är min hjärntrötthet. Jag saknar verkligen mitt gamla jag som kunde göra vad jag ville, när jag ville utan att behöva ta hänsyn till min hjärna. 

Har du något medskick till den som läser det här?

– TBE skiljer inte på frisk eller sjuk, hög eller låg status, gammal eller ung. Vem som helst kan drabbas. Gå och vaccinera er innan det är för sent. Vaccinet skyddar dig från sjukdomen och det skyddar din livskvalitet.


Vaccinera dig och din familj mot TBE på någon av Min Doktors mottagningar.

Dela artikeln: