Av: Min Doktor, 2024-05-03

Asta fick bältros i ansiktet: “Ville gräva ut ögat för att slippa smärtan”

Asta Strandberg, 68, var på jobbet när hon helt plötsligt började känna en brännande smärta i höger öga. Det skulle visa sig att hon hade drabbats av bältros vid ögat.

Asta Strandberg är sjuksköterska hos Min Doktor och har tidigare bland annat jobbat på infektionsklinik där hon vårdat patienter med svår bältros vid ögonen. Därför kände hon genast igen symptomen när hon stod på jobbet och kände en brännande smärta i höger öga och att det vid sidan om ögat bildats en liten knöl.

– Jag vet att synen kan förstöras av bältros. Jag vet också att det är viktigt att få antiviral behandling snabbt för att minska risken för långvariga nervsmärtor. Därför var jag snabb med att söka vård, och mycket riktigt visade det sig vara bältros, berättar Asta Strandberg.

Fick grå starr

Asta fick antiviral medicin, smärtstillande och ögondroppar med kortison utskrivet. Sen var det bara att vänta tills medicinen började verka. Smärtan som bältrosen innebar beskriver Asta som hemsk.

– Smärtan i ögat går inte att beskriva, jag minns att jag låg där i natten och önskade att jag kunde gräva ut ögat för att slippa känna smärtan.

Successivt minskade smärtorna, men Asta förblev sängliggandes i smärta under fem dagar. Därefter följde månader av återbesök till ögonkliniken. Kortisonet i ögondropparna hade gett Asta grå starr, en sjukdom som gör ögats lins grumlig.

– Grå starr gör synen suddig och jag blir lättare bländad. I nuläget är starren under kontroll och har ännu inte kommit till den punkt där jag behöver operation.

En av tre riskerar att drabbas

Bältros kallas ibland för djävulseld eller helveteseld eftersom det kan orsaka så svåra smärtor. En av tre personer riskerar att någon gång i livet drabbas av bältros och risken ökar ju äldre du blir. Sjukdomen kan ge långvariga och obotbara komplikationer, bland annat nervsmärtor.

– Jag hade tur som själv förstod att det var just bältros jag hade drabbats av och därmed kunde få behandling snabbt, men alla är inte lika lyckligt lottade. Nervsmärtorna drabbar vissa är för en del nästan outhärdliga, avslutar Asta.

Vaccinera dig mot bältros

Du kan vaccinera dig mot bältros på alla Min Doktors mottagningar. Vaccinet Shingrix är specialanpassat för att ge ett starkt skydd för dig över 50 år och ges i två doser. Vaccinet ger både en skyddande effekt mot sjukdomen samt lindrar symptomen om du skulle drabbas. 

Dela artikeln: