Av: Min Doktor, 2022-04-14

5 saker du inte visste om fästingar

Att fästingar är små blodsugare som trivs i högt gräs och kan sprida sjukdomar visste du kanske redan. Men visste du dessa fakta om fästingar?

1. Fästingar behöver bara äta 2-3 gånger i sitt liv

En fästing blir cirka 3 år gammal men behöver bara äta, det vill säga suga blod, 2 eller 3 gånger i sitt liv. Fästingar utvecklas under sitt liv från larv, till nymf, till vuxen fästing och det är inför ett nytt utvecklingsstadium som de behöver äta. Hanen äter bara två gånger, som larv och nymf, medan honan även behöver blod en tredje gång som vuxen fästing för att kunna lägga ca 2000 ägg innan hon dör.

2. Fästingar saknar ögon

Den vanligaste fästingarten i Sverige, Ixodes ricinus, saknar ögon och använder istället sitt välutvecklade luktorgan för att hitta sina offer. 

3. Fästingar lever stillsamma liv

Fästingar trivs i högt gräs där de stillsamt sitter och väntar på att ett värddjur ska passera. När ett djur eller människa slutligen går förbi, hakar sig fästingen fast på det passerande offret och kryper sedan runt tills den hittat en lämplig plats att bita sig fast och suga blod. 

4. Ett fästingbett känns inte

När fästingen biter i sitt offer, sprutar den samtidigt in saliv i bettet. Saliven innehåller ett bedövningsmedel som gör att du inte känner att du har blivit biten. Det är också i saliven som TBE-virus överförs, om fästingen bär på viruset.

5. Det räcker att bli biten en gång för att bli smittad av TBE

Om du blir biten av en fästing som bär på TBE, överförs smittan direkt vid bettet. Därför räcker det att bli biten en gång av en fästing som bär på viruset för att bli smittad av sjukdomen. TBE kan leda till allvarliga tillstånd, som bland annat hjärninflammation och hjärnhinneinflammation, men det går att vaccinera sig.

Välkommen att vaccinera dig och din familj mot TBE på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar. Vi har drop-in och öppet både kvällar och helger. 


Vårerbjudanden från FirstVet: 10% på djurprodukter och 20% på fästingrådgivning

Det är inte bara människor som kan bli bitna av fästingar, även våra husdjur behöver skyddas mot fästingar. Min Doktor samarbetar med den digitala veterinärkliniken FirstVet och med koden MINDOKTOR får du just nu rabatter i både FirstVets webbutik och på videorådgivningen för recept på fästingmedel.

Med koden får du 10% på ett helt köp i webbutiken hos FirstVet och 20% rabatt när du bokar videosamtal för recept på fästingmedel. Du bokar videosamtal genom att registrera dig och ange koden vid betalning. Erbjudandena gäller t.o.m 30/9 2022.

Läs mer om fästingskydd och fästingrådgivning via FirstVet här.


Dela artikeln: