Av: Min Doktor, 2024-04-12

Så förbereder du ditt barn inför vaccination

Vaccinationer kan vara en jobbig upplevelse för barn, men det finns flera saker som du som förälder kan tänka på för minska ditt barns oro inför en vaccination. På Min Doktors mottagningar jobbar sjuksköterskor som är utbildade i att vaccinera barn och som hjälper ditt barn att klara av sprutan så bra som möjligt.

Inför besöket

Förklara för barnet

Inför en vaccination av barn är det bra att någon dag i förväg förklara för ditt barn vad som kommer ske, var på kroppen det kommer ske och hur lång tid det kommer ta. Barn brukar må bra av att kunna förbereda sig inför ovana situationer som kan vara jobbiga, men försök berätta om sticket på ett neutralt och odramatiskt sätt för att inte skrämma upp barnet. 

Ni kan också tillsammans titta på när Bolibompadraken får en spruta som förberedelse inför vaccinationen. 

Utstråla trygghet

Barn fångar ofta upp hur du som förälder beter dig inför en vaccination. Om du utstrålar lugn och trygghet inför besöket kommer barnet sannolikt att ta till sig den känslan. Detta är särskilt viktigt när det gäller spädbarn och barn under 5 år, som kan ha svårt att förstå om du enbart med ord försöker förklara vad som kommer hända.

Under besöket

Lek med barnet

Ta gärna med någon leksak, ett gosedjur eller liknande som barnet kan leka med i väntrummet inför besöket. Barnet kan gärna sitta i knät under vaccinationen för extra trygghet, och under själva nålsticket kan det vara bra att avleda barnet genom att leka, läsa en saga eller blåsa såpbubblor. 

Visa förståelse för barnets reaktioner

Barn reagerar olika på jobbiga situationer. Att ett barn gråter, skriker eller kanske är helt tyst är normalt. Det är viktigt att barnet får förmedla dessa känslor och få känna att du som förälder förstår.

Efter besöket

Var nära och ta in barnets upplevelser

Ibland kan vaccinationen påverka barnet först i efterhand. Barnet kan visa detta på många olika sätt. Det är viktigt att du som förälder visar närvaro och är mottaglig om barnet vill prata om eller förmedla känslor kring sin upplevelse.

Gör något roligt efteråt

Genom att göra något som barnet tycker om efter besöket skapar du en positiv association, som barnet kan ta med sig inför kommande besök. På Min Doktors mottagningar får alla barn som vaccinerat sig ett diplom efteråt, och får även välja en fin present som till exempel en superhjältemask, en leksak, klistermärken eller tatueringar.

Tips mot stickrädsla

  • Använd en receptfri bedövande kräm eller plåster för att lindra besvären från ett nålstick. Tänk på att krämen eller plåstret behöver sitta på ungefär en timme innan sticket för att hinna verka.

  • Förklara för barnet varför en vaccination måste göras, att det är ett sätt att ge kroppen skydd mot farliga sjukdomar och att det jobbiga kommer att gå över snabbt.

  • Se till att barnet har ätit och är utvilat inför vaccinationen.

  • I samband med sticktillfället, försök distrahera barnet genom att prata eller leka tillsammans.

  • Barn ska aldrig tvingas till en vaccination, men det är viktigt att du som förälder visar att vaccinationer är något som måste tas och att det inte är något farligt. Om barnet vägrar är det bättre att ni kommer tillbaka vid ett annat tillfälle.

Läs mer: Så hanterar du spruträdsla hos barn

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn behöver vaccineras är du välkommen till någon av Min Doktors mottagningar. Hos oss arbetar sjuksköterskor som är utbildade i att vaccinera barn och har stor erfarenhet av att vaccinera barn i olika åldrar. 

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, sjuksköterska med specialkompetens kring vaccin

Dela artikeln: