Av: Min Doktor, 2023-10-30

Fokus på manlig hälsa under Movember

Under november månad odlar många mustasch för att visa sitt stöd för Movember-initiativet. Lär dig mer om vad Movember är, och vad du själv kan göra för att stå upp för mäns hälsa.

Vad är Movember?

Movember är ett initiativ som riktar uppmärksamhet mot prostatacancer, testikelcancer och självmord – tre orsaker till för tidig död hos män. Initiativet uppstod år 2003 i Australien och har sedan dess vuxit till en global rörelse som syftar till att sätta mäns hälsa i fokus.

– Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige, testikelcancer är en cancerform som främst drabbar yngre män och cirka 70% av alla självmord i Sverige begås av män, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Stöd mäns hälsa genom att odla mustasch

Mustaschen är symbolen för Movember-initiativet och genom att odla mustasch under november månad varje år visar många att de står upp för mäns hälsa. Det går också bra att klistra på en fejkmustasch om du inte kan odla en egen – huvudsaken är att visa för andra att du är med i kampen mot prostatacancer, testikelcancer och självmord.

I Sverige anordnar Prostatacancerförbundet varje år Mustaschkampen som syftar till att:

  • Öka kunskapen om prostatacancer och mäns hälsa bland allmänheten

  • Samla in pengar till forskning kring prostatacancer

  • Alla män över 50 år ska ta ett PSA-prov, som kan upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. 

Movembers påverkan på prostatacancerforskning

De pengar som Movember-initiativet har samlat in från allmänheten och företag sedan starten 2003 har bland annat gått till forskning inom prostatacancer. 

–  Forskning gör skillnad och räddar liv. Forskningsprojekten inom prostatacancer kan handla om allt från att utveckla metoder för tidig diagnostik, till nya effektiva behandlingsmetoder eller till minskade fysiska och psykiska biverkningar av cancerbehandlingar – för att nämna några exempel, avslutar Hans Lindholm.

Läs mer om vilka projekt Movemberkampanjen finansierar i Sverige. 

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: