Innehåll

Antigentest med reseintyg

Om du ska resa utomlands, kan du testa dig hos oss och få intyg på att du sannolikt inte har en pågående infektion med covid-19.

Observera att det alltid är ditt eget ansvar att kontrollera vilka covidregler och krav på tester och intyg som gäller för ditt resmål och eventuella transfers på vägen dit. För aktuell reseinformation, se Sweden Abroad.

Om antigentestet

Min Doktor kan hjälpa dig med att ta ett antigentest och utfärda ett medicinskt intyg. Tänk på att giltighetstiden för testet är kort – i regel bara några dagar.

På Min Doktors mottagningar använder vi ett antigentest från Healgen, vilket har hög tillförlitlighet. Ett negativt antigentest visar att du sannolikt inte har covid-19 vid testtillfället.

Testet kan tas på vuxna och barn från 2 års ålder.

Om reseintyget

Det medicinska intyget är skrivet på engelska och signeras och stämplas av legitimerad läkare. Det innehåller uppgifter om ditt namn, medborgarskap, passnummer samt var och när testet tagits och dess resultat.

Följande gäller för reseintyget:

  • Du måste ha svenskt personnummer.

  • Du kan inte ha skyddad identitet.

  • Intyget kan utfärdas till vuxna och barn från 2 års ålder.

  • Intyget är inte ett så kallat Fit to fly-intyg.

Var kan jag testa mig?

Vi erbjuder antigentest med reseintyg på de flesta av våra vaccinationsmottagningar.

För information om utbud, öppettider och möjligheter till drop-in och tidsbokning, se din närmaste mottagning.

Hitta mottagning

Inför testtillfället

Ditt passnummer behövs på intyget, så ta med numret när du besöker mottagningen.

Barn under 16 år måste ha vårdnadshavare med sig.

Om du är 16 till 17 år, medtag legitimation, så att vi kan göra en mognadsbedömning innan testet. Syftet med bedömningen är att avgöra om du är mogen nog att själv besluta om testningen.

Hur går ett antigentest till?

Besök en av våra mottagningar som erbjuder antigentest.

På mottagningen får du besvara ett antal frågor skriftligen, antingen i vår kunddator eller i din mobil. En av våra sjuksköterskor utför sedan själva provtagningen, i form av en så kallad nässvabb. 

Efter cirka 30 minuter kan du se provsvaret* i Min Doktors app eller på vår hemsida. Om du inte har eget BankID, förmedlar sjuksköterskan provsvaret till dig på annat vis.

Du får intyget senast 4 timmar efter testet. När allt är klart får du ett mejl som talar om att intyget kan hämtas digitalt hos Min Doktor. Det ligger som en pdf-fil under Mina ärenden.

Vad innebär olika testresultat?

Provsvaret kan visa tre olika utfall:

Negativt resultat: Inget antigen för covid-19 har påvisats.

Med största sannolikhet betyder det att du inte har en pågående infektion med covid-19. Det kan dock inte helt uteslutas.

Positivt resultat: Testet har påvisat antigen för covid-19.

Detta betyder att du har en pågående infektion med covid-19. Du riskerar att smitta andra och ska därför agera enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Du kan inte heller få ett reseintyg. 

Vårdpersonal kommer informera dig om smittspårning och vägleda dig vidare.

Oklart resultat: Testet visar oklart utfall.* Detta resultat säger varken att du sannolikt har eller inte har en pågående infektion med covid-19. Det kan bero på att testet inte utförts korrekt eller att något gått fel rent tekniskt.

* Min Doktor ansvarar ej för om ett prov skulle generera ett oklart eller ogiltigt svar. I sällsynta fall kan problem av detta slag uppkomma, och om det skulle ske erbjuder vi patienten att ta om test…