Hem > Hälsa och sjukdomar > Graviditetsbesvär > Foglossning

Foglossning

Under en graviditet anpassar sig kroppen för att kunna föda fram barnet. Det kan leda till att du får ont i bäckenet, ljumskarna, skinkorna eller korsryggen. Foglossning, eller bäckensmärta som det ofta kallas inom vården, kan göra mycket ont men det är inte farligt för dig som är gravid eller för barnet.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om foglossning

Besvär med foglossning kan börja uppkomma halvvägs genom graviditeten. Det gör oftast mer ont på kvällarna och särskilt om du varit fysiskt aktiv under dagen.

Andra symptom är smärta i höfterna, att du har svårt att lyfta på saker, böja dig och vrida på kroppen, plötslig smärta som strålar ner mot ljumskarna eller bakre delen av låren, huggande eller ilande smärta i nedre delen av ryggen eller att du har ont över blygdbenet.

Orsaker till foglossning

Under graviditeten utsöndrar kroppen Relaxin. Det är ett hormon som gör bäckenet mer rörligt så att det kan vidga sig under förlossningen. Hormonet börjar utsöndras under de första tre graviditetsmånaderna och fortsätter under hela graviditeten.

Vad kan jag göra själv?

Det går inte att förhindra foglossning, men om du har ont så kan egenvård lindra besvären:

 • Om dina besvär inte är för kraftiga kan rörelse hjälpa. Det ökar blodcirkulationen vilket kan lindra smärtan. Gå på flera korta promenader istället för en lång och variera att stå och sitta.

 • Undvik att lyfta tunga saker eller att korsa benen när du sitter ned, och försök att hålla en jämn belastning när du står upp. Använd bekväma skor utan klackar.

 • Använd en kudde bakom ryggen när du sitter ned och lägg en kudde mellan knäna när du sover.

 • Försiktig massage över det smärtande området kan hjälpa mot spända muskler.

 • Försök gärna att träna lättare vattengympa eller styrketräning.

 • Våga be om hjälp av omgivningen.

När ska jag söka vård?

Det kan vara besvärande med foglossning och skrämmande om du inte vet var smärtan kommer ifrån. Men det är ofarligt och smärtan kan lindras. Ta kontakt med din barnmorska om du får ont i ryggen under graviditeten. Du är alltid välkommen att konsultera Min Doktor om du känner dig osäker.

Sök vård

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har frågor om foglossning eller upplever besvär i samband med din graviditet är du välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor, fysioterapeuter och läkare. Vi hjälper dig med råd och behandling.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård utan kräver en fysisk undersökning så hänvisar vi dig till ordinarie vårdcentral eller kanske akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften. Besök hos barnmorska är kostnadsfritt.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03