Förstoppning under graviditet

Få hjälp med förstoppning under graviditet

0 kr
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Förstoppning är vanligt under graviditet, och beror främst på att hormonerna i kroppen förändras under graviditeten vilket kan påverka tarmtömningen. Om du bajsar mer sällan än före graviditeten så kan du ha förstoppning.

Om förstoppningen håller i sig kan du bli illamående och tappa matlusten, och en hårdare avföring kan orsaka blödningar i ändtarmen.

Orsaker till förstoppning

Risken för förstoppning ökar om du äter för lite fibrer, dricker för lite eller är för stillasittande. Även vissa mediciner och järntillskott ökar risken för förstoppning. Många får också förstoppning på resor, eftersom det kan innebära både stillasittande och förändrade kostvanor.

När behövs vård?

Förstoppning är besvärligt med oftast ofarligt och du kan själv behandla förstoppningen genom att äta fiberrik mat och dricka mycket vätska. promenera eller motionera dagligen en liten stund. För att behandla din förstoppning kan du även fråga om råd på ditt apotek. Apoteken har produkter som förebygger och lindrar förstoppning.

Om din förstoppning inte går över och du känner dig illamående och har tappat matlusten, eller om du har mycket ont i magen eller har blod i bajset bör du söka vård.

Vad kan jag göra själv?

För att förebygga och lindra förstoppning kan du testa dessa tips:

 • Ät regelbundet och mer fiberrik mat, drick mycket vätska och undvik mat som ökar risken för förstoppning (exempelvis ris, vitt mjöl och blåbär)
 • Fråga om ditt apotek om råd. Apotekare kan hjälpa dig med vilka produkter som ökar risken för förstoppning, och vilka produkter som kan förebygga och lindra.
 • Gå på korta promenader ofta.
 • Gå på toaletten direkt när du känner att du behöver, och ta god tid på dig.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om din förstoppning behöver vård, eller om du har andra besvär kopplat till din graviditet, är du alltid välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård utan kräver en fysisk undersökning så hänvisar vi dig till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften. Besök hos barnmorska är kostnadsfritt.

Få hjälp med förstoppning under graviditet

0 kr
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det