Hem > Hälsa och sjukdomar > Graviditetsbesvär > Förstoppning under graviditet

Förstoppning under graviditet

Förstoppning är vanligt under graviditet och beror främst på att hormonerna i kroppen förändras under graviditeten, vilket kan påverka tarmtömningen. Om du bajsar mer sällan än före graviditeten, kan du ha förstoppning.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om förstoppning under graviditet

Om förstoppningen håller i sig, kan du bli illamående och tappa matlusten. En hårdare avföring kan också orsaka blödningar i ändtarmen.

Orsaker till förstoppning

Risken för förstoppning ökar om du äter för lite fibrer, dricker för lite eller är för stillasittande. Vissa mediciner och järntillskott ökar också risken för förstoppning.

Många får även förstoppning på resor, eftersom de kan innebära både stillasittande och förändrade kostvanor.

När behövs vård?

Förstoppning är besvärligt, men oftast ofarligt, och du kan själv behandla förstoppningen genom att äta fiberrik mat och dricka mycket vätska samt promenera eller motionera dagligen en liten stund.

För att behandla din förstoppning kan du också fråga om råd på ditt apotek. Apoteken har produkter som förebygger och lindrar förstoppning.

Om din förstoppning inte går över och du känner dig illamående och har tappat matlusten, eller om du har mycket ont i magen eller har blod i bajset, bör du söka vård.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

För att förebygga och lindra förstoppning kan du prova dessa tips:

  • Ät regelbundet och mer fiberrik mat. Drick mycket vätska och undvik mat som ökar risken för förstoppning (exempelvis ris, vitt mjöl och blåbär).

  • Be ditt apotek om råd. Apotekare kan hjälpa dig med vilka produkter som ökar risken för förstoppning, och vilka produkter som kan förebygga och lindra.

  • Gå på korta promenader ofta.

  • Gå på toaletten direkt när du känner att du behöver och ta god tid på dig.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om din förstoppning behöver vård, eller om du har andra besvär kopplade till din graviditet, är du alltid välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård utan kräver en fysisk undersökning så hänvisar vi dig till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften. Besök hos barnmorska är kostnadsfritt.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22