Hem > Hälsa och sjukdomar > Övrigt > Intyg

Intyg

När du söker vård hos Min Doktor för dig själv eller ditt barn, får du alltid en skriftlig medicinsk sammanfattning av konsultationen. Du kan dessutom begära att få ut ett intyg om vilken vård och behandling du har fått. I vissa fall kan vi utfärda sjukintyg eller VAB-intyg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Läkarintyg och sjukintyg

Om du har sökt vård hos Min Doktor för ett sjukdomstillstånd som läkaren bedömer att du behöver vara sjukskriven för, kan du från dag 8 av sjukperioden få ett läkarintyg för en kortare sjukskrivning. De första 7 sjukdagarna kan du sjukskriva dig själv, utan läkarintyg. Min Doktor utfärdar inte förstadagsintyg eller intyg bakåt i tiden.

Förutsättningarna för att du ska kunna bli sjukskriven hos Min Doktor är:

  • Att vi får se dig i en videofilm eller i ett videosamtal. Du kan antingen spela in en videofilm (ungefär 1 minut lång) där du beskriver dina symptom, och bifoga filmen till ditt ärende, eller ha ett videosamtal med läkaren i vår app. Tidpunkten för videosamtalet kommer vi överens om i chatten. 

  • Att du inte redan har blivit sjukskriven av en annan läkare. Vi gör ingen förlängning av pågående sjukskrivningar. 

  • Att du har ett sjukdomstillstånd som går att bedöma vid ett digitalt besök.

  • Att läkaren anser att du behöver vara sjukskriven. Det är alltid läkaren som avgör om det finns anledning till sjukskrivning.

Du hittar mer information om aktuella regler för sjukskrivning och sjukintyg hos Försäkringskassan.

VAB-intyg

Om du söker vård för ditt barn hos Min Doktor, och behöver vara hemma för att ta hand om barnet, kan den läkare eller sjuksköterska du varit i kontakt med utfärda ett intyg för tillfällig föräldrapenning (intyg för vård av barn). Vi utfärdar VAB-intyg från och med åttonde sjukdagen. Vi utfärdar inte intyg bakåt i tiden.

Hos Försäkringskassan hittar du gällande regler för tillfällig föräldrapenning. 

Läkarintyg för andra ändamål

Min Doktor utfärdar i dagsläget inte intyg för andra ändamål eller hälsodeklarationer. 

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Journalkopia samt intyg om vård och behandling

Den läkare, sjuksköterska, psykolog, barnmorska eller fysioterapeut som har hand om dig eller ditt barn, har journalföringsplikt. Du kan när som helst gå in i appen och läsa dina tidigare ärenden, inklusive den medicinska sammanfattningen. Om du vill, så kan du be vår support om att få ut en mer formell version av din journal. Du kan också be vårdpersonalen som har hand om det enskilda ärendet om att få ett intyg i PDF-form. I intyget framgår vilken vård du har fått och vilken behandling som har ordinerats. Ett sådant intyg kan inte användas för sjukskrivning, utan visar bara att du har sökt vård. 

Publicerad:

2022-11-30

Senast uppdaterad:

2024-01-24

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, Legitimerad läkare, Min Doktor