Hem > Hälsa och sjukdomar > Graviditetsbesvär > Klåda under graviditet

Klåda under graviditet

Klåda under graviditet är vanligt förekommande och kan bero på olika saker. Klådan kan behandlas med medicin, men oftast behövs ingen behandling. Vanligtvis försvinner besvären inom några dagar efter förlossningen.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om klåda under graviditet

Klåda under graviditet är ett vanligt besvär, som kan bero på olika saker. Besvären är oftast lindriga, men vissa personer kan drabbas av en mer besvärlig form av klåda. Klådan kan bero på hormonella förändringar, att huden är torr eller att huden påverkas när magen töjs.

I mer sällsynta fall kan gravida drabbas av ett tillstånd som kallas hepatos, som beror på att levern förändras under graviditetsförloppet. Gallgångarna i levern, vars funktion är att transportera galla till tarmarna under matsmältningsprocessen, kan bli trånga och leda till att förhöjda nivåer av gallsyra bildas i blodet. Detta kan ge upphov till besvärlig klåda.

Symptom vid klåda under graviditet

Symptomen vid klåda under graviditet varierar från person till person. Vissa upplever endast milda besvär, medan klådan kan vara väldigt besvärlig för andra. Det är ovanligt att klådan ger upphov till andra besvär.

Klådan brukar kännas mer på morgonen och kvällen än mitt på dagen. Klådan försvinner vanligtvis inom ett par dagar efter förlossningen.

Hepatos, som drabbar mindre än 2 procent av alla gravida, kan ge upphov till besvärlig klåda som ofta märks mest på fotsulorna och handflatorna. Symptomen brukar vara mer påtagliga under natten. I sällsynta fall kan hepatos bidra till tidig förlossning. Prata med Min Doktors barnmorskor och läkare, om du har frågor om hepatos och vilken behandling som är lämplig.

Behandling

Oftast behövs ingen behandling för klåda under graviditeten. Om klådan är särskilt besvärlig, kan du få medicin i form av så kallade antihistaminer, som är en form av allergimedicin.

Om du drabbas av hepatos, kan du behöva andra former av behandling för att lindra symptomen. Du får då regelbundet mäta nivån av gallsyra i blodet, både under graviditeten och efter förlossningen.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Om du upplever att klådan är besvärlig, att huden blir torr, eller att rivmärken uppstår som en följd av att du kliar dig, bör du dagligen smörja in dig med återfuktande kräm. Prata med Min Doktors barnmorskor och läkare, om du upplever besvärlig klåda under graviditeten och undrar vad du kan göra för att lindra symptomen.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du besväras av klåda under graviditet, eller om du har andra besvär kopplade till din graviditet, är du alltid välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare. Du kan när som helst logga in i vår app eller på mindoktor.se och få direktkontakt med en av våra barnmorskor utan att behöva ange vilket besvärsområde det rör sig om.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir en del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård, hänvisar vi dig vidare till rätt vårdnivå: egenvård, en fysisk vårdcentral eller akutmottagning.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-15

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor