Av: Min Doktor, 2021-05-19

Covid-19-tester hos Min Doktor

Hos oss kan du både göra antikroppstest, PCR-test och antigentest med eller utan reseintyg. Men vad är egentligen skillnaden mellan de olika testerna? Och hur går det till om man vill testa sig?

På våra vård- och vaccinationsmottagningar och sommarkliniker kan du göra olika typer av covid-19-tester. Du behöver inte boka tid, men du måste vara helt symptomfri för att testa dig hos Min Doktor.

Antikroppstest

Antikroppstestet är till för dig som vill veta om du haft covid-19 tidigare. Att testa sig går snabbt och är enkelt: en sjuksköterska sticker dig i fingret och lägger en droppe blod på en teststicka och du får svar på tio minuter på om du har utvecklat antikroppar mot viruset som orsakar covid-19.

Du kan ta testet på alla våra vård- och vaccinationskliniker och sommarkliniker, men för att antikroppar ska ha hunnit utvecklas måste du ha varit symptomfri i minst 14 dagar innan du tar testet.

Antigentest (snabbtest)

Antigentest kallas även för snabbtest och visar att du sannolikt inte har en pågående covid-19-infektion just nu. Testet tas av sjuksköterska i näsan med en provtagningspinne, och du får svar inom en timme. Vi erbjuder antigentest både med och utan reseintyg*.

Antigentestet kan tas på samtliga av våra vård- och vaccinationsmottagningar, kontrollera lagerstatus på din närmaste mottagning här. Vill du ha ett antigentest utan intyg går det bra på de flesta av våra mottagningar, se vilka här.

PCR-test

PCR-test visar liksom antigentest att du vid testtillfället sannolikt inte har en pågående infektion av covid-19, men har en ännu högre träffsäkerhet. En sjuksköterska hjälper dig med själva provtagningen som tas i näsan, och provet skickas sedan iväg till laboratorium för analys. På grund av transporten till laboratoriet kan vi endast erbjuda PCR-tester på vissa av våra vård- och vaccinationsmottagningar, under vissa dagar och klockslag, se vilka här.

Du får svar på ditt PCR-test tillsammans med ett reseintyg inom 48 timmar efter att du har utfört testet*.

*Olika länder och researrangörer ställer olika krav på vilket test som ska ligga till grund för ett reseintyg. Därför behöver du alltid själv säkerställa vilket intyg som krävs i just ditt fall.

Dela artikeln: