Av: Min Doktor, 2023-03-14

Nils får digital astmabehandling: “Har fått en skräddarsydd astmavård”

Nils, 37, fick sin astmadiagnos som barn. Genom livet har hans astma inte alltid varit under kontroll. Under pandemin upptäckte han digital astmabehandling genom Min Doktor och AsthmaTuner. Tack vare dagliga mätningar och en individanpassad behandlingsplan har han idag stenkoll på sin astma.

Det plingar till i Nils telefon varje dag med en påminnelse om att göra ett enkelt lungfunktionstest. Nils berättar att man inte behöver blåsa i sin spirometer varje dag, men att han brukar försöka göra det för att se hur hans lungfunktion förändras från dag till dag. 

– Jag har haft känsliga luftrör så länge jag kan minnas, vilket resulterade i en astmadiagnos ganska tidigt i livet, berättar Nils.

Men Nils astma har inte alltid varit under kontroll. Det har ibland gått många år mellan besök hos läkare eller astmasjuksköterska. 

– Det har till och från varit ganska svårt också att få tid för spirometri på vårdcentralen. Under pandemin var det såklart extra svårt, och det var då jag upptäckte att jag kunde söka vård digitalt hos Min Doktor, göra spirometri i hemmet och få mätresultatet bedömt av läkare via en app i telefonen. Det passade mig väldigt bra! 

Hur fungerar digital astmabehandling?

När du söker digital astmavård hos Min Doktor gör du först ett digitalt besök där läkaren bedömer om din astma lämpar sig för digital behandling. Efter det får du hem en digital spirometer som du blåser i och gör i samband med det ett digitalt återbesök där läkaren ger dig din individanpassade behandlingsplan. 

Med spirometern och AsthmaTuners app testar du sedan din astma minst en gång i veckan och får information om hur astman ska behandlas för tillfället. När du känner att det behövs, gör du digitala uppföljningsbesök med din läkare för att stämma av att att din behandlingsplan fungerar bra för dig.

– Det är enkelt, lätt att utföra och jag får stenkoll på min astma tack vare dagliga mätresultat. Sen är det väldigt skönt också att slippa behöva boka in fysiska besök, berättar Nils och fortsätter:

– Min astma har blivit bättre och mer under kontroll sedan jag började med digital astmabehandling. Jag tror att det beror på dagliga mätvärden som gör att läkaren vid uppföljningsbesöken kan revidera min behandlingsplan och justera läkemedel. Man kan säga att jag får en ganska skräddarsydd astmavård.

Få dagliga pollenprognoser

Pollensäsongen kan ställa till det rejält för många astmatiker. Nils är en av dem. I AsthmaTuners app får man under pollensäsongen dagliga pollenprognoser, så att man enkelt kan justera sin behandling därefter.

– Jag är bland annat allergisk mot björkpollen och det brukar sätta sig på andningen. När det börjar klia i näsa och ögon är det bra att kunna se hur min lungkapacitet påverkas.

Skulle du rekommendera digital astmavård till andra som lever med astma?

– Absolut! Digital behandling av astma är smidigt och värdefullt. Om man har svårt att andas till och från, så slipper man gå runt och vara orolig när man på detta enkla sätt kan mäta sin lungfunktion och sedan kontakta läkare som läser av mätresultatet. Det är en trygghet, avslutar Nils.

Dela artikeln: