Hem > Hälsa och sjukdomar > Graviditetsbesvär > Illamående under graviditeten

Illamående under graviditeten

Nästan alla har aptitförändringar och många mår illa under graviditeten, särskilt på morgonen eller på grund av starka dofter. Obehagligt och besvärligt ja, men sällan farligt. Även om du kräks får fostret den näring det behöver.

Graviditetsillamåendet börjar oftast mellan fjärde och tionde graviditetsveckan och brukar avta mellan vecka 12 och 15. Hur illa man mår varierar från person till person.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsaker till graviditetsillamående

Graviditetsillamående orsakas främst av de hormonförändringar din kropp går igenom under graviditeten, men illamåendet kan också öka om du är stressad och trött. Ät och drick ofta och i små mängder. Oregelbundna tider för kost och sömn kan förvärra illamåendet.

När behövs vård?

Om ditt illamående är mycket besvärande eller är konstant stora delar av dygnet bör du konsultera barnmorska.

Om ditt graviditetsillamående leder till att du går ner i vikt, har svårt att kissa eller känner dig yr ska du söka fysisk vård.

Vad kan jag göra själv?

För att förebygga och lindra graviditetsillamående kan du testa dessa tips:

  • Ät små portioner regelbundet och drick små mängder men ofta.

  • Ät gärna något strax före du ska somna för natten, och något litet på morgonen före du stiger upp ur sängen. Ha ett litet mellanmål i fickan när du är ute eller på jobbet.

  • Undvik fet och starkt kryddad mat.

  • Undvik stress och trötthet genom att ta det lugnt och fånga varje sömntillfälle.

  • Ta korta men regelbundna promenader som stimulerar tarmrörelserna.

Om dessa råd inte lindrar tillräckligt så kan du även prova akupunktur eller receptfria läkemedel mot åksjuka. Be apotekspersonalen om råd.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du behöver hjälp att hantera ditt graviditetsillamående, eller om du har andra besvär kopplat till din graviditet, är du alltid välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård utan kräver en fysisk undersökning så hänvisar vi dig till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften. Besök hos barnmorska är kostnadsfritt.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03