Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Nageltrång hos barn

Nageltrång innebär att en nagel av olika anledningar skär in i huden, och kan förekomma hos barn. Vanliga symptom är smärta lokalt vid nageln och att huden runt nageln ömmar, rodnar och svullnar. Oftast behövs ingen särskild behandling för besvären.

Orsak och symptom vid nageltrång hos barn

​Nageltrång innebär att en nagel, antingen på händerna eller fötterna, av olika anledningar skär in i huden. Vanliga symptom är smärta lokalt vid nageln, och att huden runt nageln ömmar, rodnar och svullnar. Det är även vanligt att nageltrång ger upphov till varbildning.

Oftast uppstår nageltrång vid naglarna på fötterna, särskilt på stortån, men besvären uppstår ibland också vid naglarna på händerna.

Om symptomen är mycket framträdande kan det innebära att en infektion har uppstått i såret som bildas av att nageln har trängt in i huden. Infektionen orsakas av att mikroorganismer, såsom bakterier och svamp, har trängt in i såret. Denna typ av infektion kallas i vissa fall för nagelbandsinfektion.

Besvär med nageltrång är vanligast hos äldre barn och vuxna, men kan också förekomma hos småbarn och spädbarn. Nageltrång kan bero på att barnet har på sig för trånga skor eller att naglarna är klippta på ett sätt som gör att de skär in i huden när de växer ut. Nageltrång kan inte smitta. ​

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis besväras av nageltrång och smärtan är mycket påtaglig, om det bildas var eller om besvären inte går över efter behandling, ska du söka vård.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare. ​

Behandling

​Oftast behöver du inte söka vård för ditt barn för behandling av nageltrång och vanligtvis räcker det med förebyggande åtgärder för att undvika att besvären uppstår. Det behövs oftast ingen medicin för att lindra besvären, men ibland kan det behövas behandling med en viss typ av medicin för att exempelvis bota en infektion som kan ha uppstått.

I mer sällsynta fall kan nageltrång behöva behandlas med en operation. Detta är en åtgärd som sällan används för behandling av nageltrång hos barn. ​

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

​Om du vill förebygga att ditt barn får nageltrång, bör du se till att nageln inte kan skära in i huden genom att klippa naglarna på ett speciellt sätt. Du bör inte klippa barnets naglar för kort samtidigt som du bör se till att kanten på nageln inte klipps i en vinkel där den sedan kan växa in mot den upphöjda huden intill nageln, även kallad nagelbädden.

Du kan även se till att barnet har bekväma skor som inte är för trånga. Detta är särskilt viktigt om barnet är aktivt och är ute och rör på sig mycket.

Det kan även hjälpa att placera en liten bomullsbit under kanten av nageln för att undvika att den skär in i huden när den växer ut. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för nageltrång, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär. Om vi redan på dina svar kan se att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177. Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för nageltrång hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab