Hem > Hälsa och sjukdomar > Fotbesvär > Ont i foten

Ont i foten

Sök vård för ont i fotenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i foten

Att ha ont i foten är vanligt och kan bero på att du har trampat snett, stukat eller vrickat foten. Du kan också ha använt skor som har felbelastat muskler och leder i foten, vilket ofta gör att du får ont i hålfoten. Övervikt och graviditet kan också ge smärta i hålfoten.

Orsaker till ont i foten

Om du stukar eller vrickar foten, till exempel om du trampar snett eller när du motionerar, skadas vävnader runt fotleden. Då gör det ont när du försöker stödja på foten och gå. Det kan även uppstå en blödning i ledens muskelfäste, som gör fotleden svullen.

Felbelastning av muskler och leder kan också leda till att det gör ont i foten. Felbelastning uppstår oftast av felaktiga skor, ett jobb där du går och står mycket eller av övervikt eller graviditet. Du får då oftast ont i hålfoten, i trampdynan, som sitter i övre delen på fotsulan.

Behandling

En stukad eller vrickad fot läker av sig själv inom några dagar. Du kan påskynda läkningen något genom att hålla foten i högläge, linda med elastisk binda och kyla ner något (se information nedan om vad du kan göra själv).

Om du har väldigt ont, kan receptfria, smärtstillande värktabletter hjälpa.

Om smärtan i foten beror på felbelastning, kan bättre skor eller viktminskning (om du är överviktig) hjälpa. Genom att stärka musklerna runt om fotleden genom vanlig träning, fysisk aktivitet och styrketräning kan du stärka fotleden och förebygga framtida skador.

Sök vård för ont i foten

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i foten

Vad kan jag göra själv?

Om du har stukat eller vrickat foten:

  • Placera foten i högläge. Foten behöver hållas högre än hjärtat. Lägg dig ner på golvet och placera foten på en stol eller ligg ner på en säng eller soffa och trava flera kuddar under benet.

  • Om du minskar blödningen, dämpas svullnaden och skadan kan läka snabbare. Blödningen kan hejdas genom att linda en elastisk binda. Du behöver linda ganska hårt till en början för att sedan lossa var 15:e minut. Se dock till att du inte lindar för hårt och hindrar blodgenomströmningen helt – det ska inte kännas obehagligt eller göra mer ont.

  • Kyla kan kännas lindrande. Prova att lägga isbitar i en plastpåse och placera mot foten när du ligger i högläge. Placera inte påsen direkt mot huden, eftersom kan det bli alltför kallt, vilket kan störa läkningen. Lägg en handduk mellan ispåsen och huden alternativt utanpå ett elastiskt förband.

  • Smärtstillande, receptfri medicin kan lindra, om du har mycket ont. Det finns även lokala alternativ, såsom salva och gelé, att smörja på det skadade området.

När du kan stödja på foten igen utan att det gör ont behöver du träna upp muskelstyrkan igen genom vanlig vardagsmotion. För att förebygga framtida stukningar och vrickningar kan det hjälpa att styrketräna musklerna runt fotleden som därmed kan fungera mer stödjande. Du kan få hjälp av en sjukgymnast, om du tycker det är svårt att hitta rätt träning själv.

Om du har ont i foten på grund av felbelastning:

  • Använd bra skor. Se till att sulan inte är för tunn, utan ger lite stötdämpning och svikt. Skon ska sitta bra runt foten utan att glappa. En låg klack, max 4 cm, kan avlasta bättre än helt plana skor. I en lagom stor sko ska det finnas ca 1 cm luft mellan tårna längst fram och skon. Innersulor och hålfotsinlägg i skorna kan hjälpa.

  • Om du är överviktig, hjälper viktminskning genom bra mat och mer motion. Genom en läkare kan du få kontakt med en dietist som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Träna upp muskelstyrkan runt fotleden genom vanlig vardagsmotion och styrketräning. Det är också bra att träna upp de små musklerna inuti foten genom att till exempel försöka plocka upp små föremål från golvet med tårna. Du kan få hjälp av en sjukgymnast, om du tycker det är svårt att hitta rätt träning själv.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du vill ha råd om smärtlindrande medicin eller om värken i foten inte går över av sig själv efter några dygn, bör du konsultera läkare. Här kan Min Doktor ge snabb hjälp.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-01