Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ont i nacken

Ont i nacken

Nackbesvär är vanligt och behöver inte vara ett tecken på att någonting allvarligt är fel. Ofta rör det sig om stelhet uppkommen av exempelvis stress eller en monoton arbetsställning. Smärtan kan ofta lindras med enkla medel.

Sök vård för ont i nackenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid ont i nacken

Du kan ha svårt att röra på nacken, uppleva stelhet, kramp, värk och molande smärta. När du får nackspärr eller har en sträckning i nacken så krampar ibland nackmusklerna, vilket leder till att det blir svårt att vrida på huvudet. I vissa fall strålar nacksmärtan ner i axlar och rygg eller upp i huvudet.

Det är ovanligt men i sällsynta fall kan nacksmärtan höra ihop med ett allvarligare tillstånd, som en bakomliggande sjukdom. I så fall kommer smärtan ofta plötsligt och inte sällan får du samtidigt feber och sjukdomskänslor.

Behandling

Träning brukar hjälpa mot stela, spända och ömma muskler. Genom att träna stärker du kroppen och minskar risken för snedbelastning och skador. Dessutom utsöndras endorfiner när du tränar, och dessa fungerar i sig smärtdämpande. Ofta ger träning bättre resultat än passiva behandlingar som massage.

Har du långvariga problem kan få hjälp av en sjukgymnast att sätta ihop ett träningsprogram med smärtlindrande övningar.

Smärta i rygg och nacke kan ofta höra ihop med psykologiska faktorer. Smärtan kan bland annat upplevas som svårare om du är stressad, orolig eller nedstämd. Därför kan samtalsterapi ha en positiv effekt på nackproblem.

Skulle det vara så att smärtan beror på exempelvis artros – där ledbrosket bryts ner – kan i vissa fall en operation bli aktuell. Då ersätts den drabbade leden med en protes. Operation kan även behövas om smärtan beror på ett svårare diskbråck, ett benbrott eller en reumatisk sjukdom.

Skulle du plötsligt få ont i nacken på ett sätt du inte tidigare upplevt, och samtidigt få feber eller känna dig mycket sjuk bör du uppsöka vård akut så snabbt som möjligt. Detsamma gäller om du skulle få mycket ont i nacken efter en olycka eller skada.

Nacksmärta hos barn är mindre vanligt än hos vuxna och bör därför utredas.

Sök vård för ont i nacken

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i nacken

Vad kan jag göra själv?

  • Undvik alltför monotona arbetsställningar och ta regelbundna pauser så musklerna kan slappna av ordentligt.

  • Motionera och bygg styrka för att förebygga och behandla nackproblem.

  • Ibland kan värme lindra. En vetekudde eller ett varmt bad kan hjälpa musklerna att slappna av.

  • Har du mycket ont kan du ta en värktablett.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har ont i nacken och behöver hjälp är du välkommen att höra av dig till Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03