Av: Min Doktor, 2019-10-09

Fem tips för att hålla dig frisk i höst

foto: Jakob Owens / Unsplash

I takt med att det blir mörkare och kallare kommer vi närmre varandra. Vi delar tyvärr inte bara med oss av värme och närhet, utan också av virus och bakterier. Det är den främsta orsaken till varför vi blir mer sjuka under de kallare årstiderna.

Trånga bussar, fyllda köpcentrum och förskolornas kapprum. Ju kallare det blir utomhus desto fler trängs på samma ytor. Och då sprids virus lättare mellan oss.

– När vi har haft en virusinfektion ger kroppens immunförsvar oss ett skydd mot att drabbas av det viruset igen. Problemet är bara att det finns hundratals förkylningsvirus i omlopp under säsongen, därför kan man aldrig säga att man blir immun mot förkylningar, säger Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin.

Samma visa gäller under lov när vi träffar familj och vänner vi inte sett på länge.

– När vi träffar människor som vi inte sett på länge stöter vi också på virusstammar som vi inte träffat på länge. Man kan därför lättare få infektioner i samband med eller strax efter lov.

Träna ditt immunförsvar

Vården ser ofta en ökning av infektioner när skolorna börjat på nytt efter sommaren, eller i samband med loven.

– Men man ska inte begränsa sig av detta allt för mycket eftersom vi också mår bra av att träffa människor. Dessutom gör det att kroppens immunförsvar tränas, och blir starkare för varje infektion man utsätts för. Däremot ska du ge din kropp rätt förutsättningar för att ha ett så starkt immunförsvar som möjligt.

– Det viktigaste är att du försöker äta allsidigt, röra på dig, sova bra och stressa lagom. Lättare sagt än gjort alltså. Däremot är det är väldigt sällan man behöver eller har nytta av alla de produkter som i reklamen säljs för att man ska hålla sig frisk, säger Ola Gavelin.

Läkarens 5 tips för att hålla dig frisk

  1. Ät allsidigt

  2. Rör på dig

  3. Ta hand om din sömn

  4. Stressa lagom

  5. Tvätta händerna

Dela artikeln: