Av: Min Doktor, 2019-09-06

Hudläkaren: “Ta bort all skam kopplat till löss”

Många tycker att huvudlöss är något smutsigt och skamligt. Men det är fel, konstaterar dermatologen Daniel Brännström. Det är viktigt att vi vågar berätta när vi eller våra barn har löss.

– En del tror att löss, skabb och liknande är kopplat till att man är fattig och har dålig hygien och därför är det kopplat till något äckligt. Så kunde det vara förr. Men varken löss eller skabb har med renlighet och hygien att göra, faktum är att de trivs jättebra i rena miljöer. Det är inte smuts de äter. Men det är klart att det kan vara äckligt att tänka att det finns djur på eller i en, säger Daniel Brännström, dermatolog och läkare på Min Doktor.

Berätta

Enligt honom är det viktigt att vi tar bort bilden av löss som något att skämmas över – det kan nämligen hindra en från att berätta att man har drabbats. Och det absolut effektivaste sättet för att begränsa och bli av med löss är att smittspåra och behandla.

– Var öppen när någon i familjen har fått löss. Informera klassen, släkten, vännerna och andra ni har träffat. Risken att löss sprider sig är störst om man inte berättar att man har det.

3 tips mot huvudlöss

Ju tidigare man upptäcker och behandlar huvudlöss, desto bättre. Min Doktors läkare och dermatolog Daniel Brännström ger tre tips på hur du undviker och blir av med parasiten.

  1. Kamma!

    Har du eller dina barn fått löss, eller går det löss på skolan eller förskolan då är det viktigt att kamma dagligen i två veckor för att upptäcka eventuella löss. Köp en bra och ljus luskam och kamma noggrant, gärna över ett vitt underlag.

  2. Behandla!

    Hittar du levande löss eller ägg i hårbotten ska de behandlas med lusmedel som har en fysikalisk verkningsmekanism och därmed kväver lössen. Vi rekommenderar lusmedel med dimetikon. Fortsätt att kamma i två veckor.

  3. Berätta!

    Om du eller någon i din familj har löss är det viktigt att berätta det för eventuell förskola eller skolklass, samt för andra som man har varit i kontakt med. Då minskar du spridningen av lössen.

Dela artikeln: