Av: Min Doktor, 2022-10-18

3 tips mot löss i håret

Löss – ett vanligt problem vid skolstart som kan vara besvärligt att bli av med. Min Doktors läkare Hans Lindholm svarar på varför man får löss, ger tips på hur man blir av med löss och berättar hur man kan förebygga löss i håret. 

Hur får man löss?

Huvudlöss smittar genom att en drabbad person har nära kontakt, hår mot hår, med en annan person. Då kan lusen klättra från den ena personens hårstrå till den andras och på så sätt sprids löss vidare. Löss är extra vanligt hos barn, läs mer om huvudlöss hos barn.

Löss kan även smitta via till exempel mössor, sängkläder eller hårborstar, men risken att smittas på så sätt är liten eftersom en lus kan bara överleva ett dygn utanför en hårbotten. 

Hur blir man av med löss?

Ju tidigare man upptäcker och behandlar huvudlöss, desto bättre. Det är viktigt att våga berätta när vi eller våra barn har löss, eftersom det effektivaste sättet för att begränsa och bli av med löss är att smittspåra och behandla. Var öppen när någon i familjen har fått löss och informera klassen, släkten, vännerna och andra ni har träffat. Risken att löss sprider sig är störst om man inte berättar att man har det.

För att bli av med löss behöver du kamma håret noggrant med en luskam och eventuellt behandla med ett receptfritt preparat. Om en person i familjen har drabbats av löss är det viktigt att hela familjen behandlas för att undvika att smitta varandra.

3 steg för att bli av med löss i håret

  • Luskamma

    Om du eller ditt barn har fått löss, eller om det går löss på skolan eller förskolan, så är det viktigt att kamma dagligen i två veckor för att upptäcka eventuella löss. Köp en bra och ljus luskam och kamma noggrant, gärna över ett vitt underlag.

  • Lusbehandla

    Hittar du levande löss eller ägg i hårbotten ska de behandlas med lusmedel som har en fysikalisk verkningsmekanism och därmed kväver lössen. Vi rekommenderar lusmedel med dimetikon. Fortsätt att kamma i två veckor.

  • Informera omgivningen

    Om du eller någon i din familj har löss är det viktigt att berätta det för eventuell förskola eller skolklass, samt för andra som man har varit i kontakt med. Då minskar du spridningen av lössen.

Råd och hjälp vid löss i håret

Huvudlöss kan vara besvärligt att bli av med, men om du eller ditt barn har drabbats räcker det oftast med egenvård och att behandla med receptfria preparat. Om behandlingen inte fungerar, eller om ditt barn av olika anledningar inte kan få en viss behandling, är du välkommen att kontakta Min Doktor.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, drifts- och utvecklingsläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: