Av: Min Doktor, 2021-10-06

3 tips mot huvudlöss

Löss – ett vanligt problem vid skolstart som kan vara besvärligt att bli av med. Här kommer tre tips från Min Doktor på hur du undviker och blir av med parasiten.

– Det är viktigt att vi vågar berätta när vi eller våra barn har löss, eftersom det effektivaste sättet för att begränsa och bli av med löss är att smittspåra och behandla, berättar Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor och fortsätter:

– Ju tidigare man upptäcker och behandlar huvudlöss, desto bättre. Var öppen när någon i familjen har fått löss och informera klassen, släkten, vännerna och andra ni har träffat. Risken att löss sprider sig är störst om man inte berättar att man har det.

3 tips mot huvudlöss

  1. Kamma! Om du eller dina barn har fått löss, eller om det går löss på skolan eller förskolan, så är det viktigt att kamma dagligen i två veckor för att upptäcka eventuella löss. Köp en bra och ljus luskam och kamma noggrant, gärna över ett vitt underlag.

  2. Behandla! Hittar du levande löss eller ägg i hårbotten ska de behandlas med lusmedel som har en fysikalisk verkningsmekanism och därmed kväver lössen. Vi rekommenderar lusmedel med dimetikon. Fortsätt att kamma i två veckor.

  3. Berätta! Om du eller någon i din familj har löss är det viktigt att berätta det för eventuell förskola eller skolklass, samt för andra som man har varit i kontakt med. Då minskar du spridningen av lössen.

Faktagranskad av: Henrik Kangro, specialistläkare inom internmedicin och hematologi

Dela artikeln: