Av: Min Doktor, 2019-03-14

Så sover du gott som förälder

Psykologen Björn Hedensjö skrev sömnboken En perfekt natt när han själv blivit pappa. Här är hans två bästa tips till sömnlösa föräldrar.

Sömnproblem är vanligt, och för småbarnsföräldrar är det ofta ännu vanligare. Det kan i sin tur påverka vår familj, våra relationer och vårt arbete – sömnbesvär påverkar hela vårt liv.

– När sömnen fungerar tänker vi inte så mycket på den, men när vi sover mindre påverkas vi mycket av det, säger Björn Hedensjö, psykolog på WeMind.

Björn Hedensjö skrev boken “En perfekt natt” när han själv blev förälder och plötsligt märkte av hur viktigt en god natts sömn är. Utöver de vanliga tipsen för att sova bättre har han två särskilda tips till föräldrar.

  1. Det varar inte för alltid “Det är tufft med sömnen i början, men oftast brukar det lätta väsentligt efter tre år. En del i att hantera sömnbesvären är att acceptera att du under en period i livet sover lite mindre, och genom att acceptera det kan du lindra lite av stressen kopplad till din sömn. Det är kanske inte det du helst vill höra, men förhoppningsvis är det en liten tröst.”

  2. Sömn som kärlekshandling“Om ni är två, dela på er. Detta tipset gäller framför allt förstagångsföräldrar som brukar vilja ta sig igenom nätterna och sömnbristen tillsammans. Det är onödigt. När alla tre ska sova i samma rum sover ingen ordentligt. Ge din partner en chans att sova ut då och då, det är verkligen en kärlekshandling. Föräldrar som får sitt andra barn brukar göra det automatiskt, lär av dem.“

Andra sömntips hittar du här: 9 råd för att sova bättre

Dela artikeln: