Av: Min Doktor, 2024-01-22

Skärmtid och barn – så ska du som vuxen tänka

Barns skärmtid är en omdebatterad fråga. Åsikterna kring hur mycket tid barn ska få ägna sig åt skärmanvändande är många, men vad är egentligen fakta i frågan? Min Doktors psykolog svarar och ger råd på hur ni kan få till bättre skärmvanor hemma. 

Hur mycket skärmtid är rekommenderat?

WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar ingen skärmtid alls för barn under 2 år och max 1 timmes skärmtid per dag för barn mellan 2-4 år.

Även Svenska Barnläkarföreningen gick under 2023 ut med rekommendationer gällande digitala medier för barn, där ingen skärmtid före 2 års ålder och högst 1 timme om dagen för barn i åldrarna 2–5 år rekommenderas.

– Vi vet att det är under barndomen som den mänskliga hjärnan utvecklas som snabbast, samtidigt som förmågan att processa information är begränsad. Dessutom är förmågan till självreglerande, det vill säga att själv kunna avgöra när det är bra att ta en paus, låg hos barn, berättar Helena Bild, psykolog hos Min Doktor.

Är skärmtid bra eller dåligt för barn?

Forskningen är inte ännu tillräcklig för att man ska kunna dra några slutgiltiga slutsatser kring hur barn påverkas av skärmtid. Men det vi vet är att det finns olika faktorer som är viktiga för god psykisk hälsa hos barn:

  • Fysisk aktivitet

  • Sömn

  • En känsla av samhörighet

  • Att göra saker som känns meningsfulla och ger glädje

  • Möjlighet till mental återhämtning

  • Möjlighet till god skolprestation

– Skärmtid kan innebära att delar av dessa faktorer tillfredsställs, eller hämmas – barn är olika. För en del barn är skärmtid ett sätt att skapa samhörighet, för andra stör det skola, sömn och möjlighet till samhörighet, berättar Helena och fortsätter:

– Därför är det viktigt att titta på barnets beteende och mående i stort, och att vara uppmärksam på just ditt barn. Om det uppstår beteenden som blir problematiska i anslutning till skärmtid kan det vara läge att se över skärmtiden.

När skärmtid skapar ilska och frustration

Helena menar att det är viktigt att komma ihåg att även om du som vuxen bedömer att du behöver begränsa ditt barns skärmtid, är det orättvist att bli arg på ett barn som protesterar när vi vuxna begränsar tiden.

– Det är helt naturligt att frustration och ilska uppstår när vi tar bort något som för barnet är kul och spännande, säger Helena och fortsätter:

– Vuxna behöver heller inte känna dåligt samvete över att ibland använda skärmtid som ett sätt att aktivera barn och själva få en paus. Det är inget fel med det, men det är bra att ha koll på innehållet som barnet konsumerar. 

4 råd för bättre skärmvanor för små och stora barn

  • Gör saker tillsammans

    Ju mer saker man gör tillsammans som en familj, desto mindre tid blir det naturligt över till skärmanvändande. Det spelar inte så stor roll vad ni hittar på – det kan vara allt från att spela spel, gå ut, leka eller göra hushållssysslor – det viktiga är att ni gör det tillsammans.

  • Var uppmärksam på ditt barns mående

    Skärmtid kan både gynna och hämma faktorer som är viktiga för barns psykiska hälsa. Var uppmärksam på ditt barns mående i stort för att bedöma hur mycket skärmtid som är bra för just ditt barn.

  • Bli inte arg på frustrerade barn

    Att ledsenhet och ilska uppstår när du begränsar barns skärmtid är helt normalt. Försök att själv inte bli arg över barnets naturliga reaktion.

  • Håll koll på ditt barns liv på nätet

    Vi lever i en digital värld där skärmtid är en normal del av barns liv. De flesta vänner finns ofta även bakom en skärm, men tyvärr förekommer också nätmobbing vilket kan vara lätt att missa. Se till att du har koll på ditt barns liv på nätet och innehållet som barnet konsumerar.

Faktagranskad av:

Helena Blid, legitimerad psykolog hos Min Doktor

Dela artikeln: