Hem > Hälsa och sjukdomar > Graviditetsbesvär > Blödning under tidig graviditet

Blödning under tidig graviditet

Många blivande mammor känner oro om det kommer en blödning ur slidan under graviditeten. Men enstaka mindre blödning under tidig graviditet är inte ovanligt och är oftast inte förknippat med någon risk för fostret.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om blödning under tidig graviditet

Färgen på blodet kan vara rosa, röd eller brun. Rosa-röd färg innebär att det är en färsk blödning. En blödning som avstannat är brun. Mängden blod kan variera.

Vid kraftiga blödningar blöder du igenom en normal binda på en timme och det kan vara blodklumpar i blödningen. En kraftig blödning är förknippat med risk för missfall. Om du har en kraftig blödning ska du söka vård akut. Med tidig graviditet avses de första 12 graviditetsveckorna. Du kan inte förebygga en blödning och blödningar beror inte på stress eller tunga lyft.

Orsaker till blödning under tidig graviditet

En blödning under tidig graviditet kan ha flera olika orsaker med olika symptom:

Implantationsblödning

Implantationsblödning kan ske i vecka 2–3, när det befruktade ägget fäster sig i livmodern. Blödningen är liten och brukar sluta av sig själv.

Genombrottsblödning

Genombrottsblödning kan ske under de första 12 veckorna, och beror då på att kroppen hormonellt inte riktigt har anpassat sig till graviditeten. Ibland kommer genombrottsblödning när din menstruation skulle ha kommit. Blödningen är liten och brukar sluta av sig själv.

Blödning från livmodertappen

Livmodertappen är mer genomblödd under graviditeten, och kan därför börja blöda. Blödning från livmodertappen kan uppstå efter tex samlag. Blödningen är liten och brukar sluta av sig själv.

Polyper kan orsaka blödning

Polyp på livmodertappen är inte ovanligt, och kan orsaka blödningar. En polyp är en ofarlig utväxt från en slemhinna. Polyp och blödning från polyp är inte förknippat med någon risk i graviditeten. Läkare kan ta bort en polyp för att undvika blödningar. Dock väljer man oftast göra det efter avslutad graviditet.

Utomkvedshavandeskap

Utomkvedshavandeskap är när det befruktade ägget fäster sig utanför livmodern. Utomkvedshavandeskap kan nästan aldrig utvecklas till ett barn. Symptomen är kraftig ihållande smärta långt nere i magen tidigt i graviditeten och mindre blödningar kan förekomma. Utomkvedshavandeskap kräver vård på sjukhus.

Missfall

En blödning kan vara ett tecken på missfall. Det är vanligt med missfall före vecka 12, men ovanligt efter vecka 12. Vanliga symptom är kraftiga blödningar och att det gör det ont i nedre delen av magen i form av sammandragningar. Blödningen kan ibland innehålla slem, tunn vätska och/eller blodklumpar.

När ska du söka vård?

Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod som kommer och hur länge du har varit gravid.

Vänd dig till en akutmottagning om du under första halvan av graviditeten har en kraftig blödning eller om du får en blödning samtidigt som du har ont nedtill i magen.

Sök vård om du blöder och samtidigt känner dig sjuk, mycket trött eller matt.

Blödning under sen graviditet

Om du blöder under andra halvan av graviditeten ska du kontakta den fysiska vården. Det gäller både små och stora blödningar.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

När kan Min Doktor hjälpa?

Som gravid kan det vara svårt att veta när du bör söka vård. Om du har blödning under tidig graviditet eller upplever andra problem i samband med din graviditet är du välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en bedömning.

Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård utan kräver en fysisk undersökning så hänvisar vi dig till ordinarie vårdcentral eller kanske akutmottagning. Du får i så fall självklart tillbaka patientavgiften. Besök hos barnmorska är kostnadsfritt.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22