Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Kli i halsen hos barn

Kli i halsen hos barn

Om ditt barn känner att det återkommande kliar i halsen kan det vara ett tecken på allergi. Det kan även vara tecken på förkylning, infektioner eller luftföroreningar. Det är inte ovanligt för barn att bli irriterade i halsen ett par gånger om året. Behandlingen avgörs av vad kliet i halsen beror på.

Sök vård för kli i halsen hos barnÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid kli i halsen hos barn

Det kan finnas flera orsaker till varför ditt barn känner att det kliar i halsen. Klåda och svullnad i mun och svalg drabbar barn som är allergiska mot pollen eller vissa livsmedel. Förkylning eller halsfluss kan vara andra orsaker till varför ditt barn känner att det kliar i halsen. Det är inte ovanligt för barn att bli irriterade i halsen ett par gånger om året. Det är vanligt att barn som går på förskola drabbas av virus och bakterier som kan leda till förkylning och halsbesvär.

Vid allergi kan det i tillägg till att det kliar i hals och mun förekomma att ditt barns läppar svullnar eller att ditt barn får utslag runt munnen.

Vad kan jag göra själv?

Hur du bäst kan hjälpa ditt barn beror på vad hen lider av. Om kliet i halsen är återkommande kan det bero på allergi och då är det viktigt att göra en undersökning för att ta reda på orsaken.

Om ditt barn har ont i halsen beroende på exempelvis förkylning eller halsfluss finns det mycket du kan göra för att lindra halsbesvär hos ditt barn:

  • Ge barnet varm dryck, exempelvis te

  • Låt barnet äta glass och yoghurt

  • Låt barnet suga på sockerfria halstabletter Om ditt barn har ont i halsen och feber kan hen använda mediciner som du kan köpa själv på apoteket mot smärtan.

När ska jag söka vård?

Boka en tid med en läkare hos Min Doktor online eller hos på en av våra kliniker om du misstänker att ditt barn har en allergi. Allergiska reaktioner kan orsakas av många saker. Du ska söka vård när din bebis eller ditt barn uppvisar symptomen exempelvis om ditt barn får svårt att andas under pollensäsongen, särskilt i samband med fysisk aktivitet. Om barnet får svårt att andas i vilotillstånd bör du ta med barnet till en akutmottagning. Rätt diagnos innebär att ditt barn får rätt behandling.

Sök alltid vård direkt på en vårdcentral eller på en akutmottagning om ditt barn inte kan svälja, har feber och har svårt att andas, samt om ditt barn har mycket ont på ena sidan av halsen och har svårt att gapa. Symptomen kan vara tecken på mer allvarliga infektioner, exempelvis halsfluss, struplocksinflammation, stämbandsinflammation eller halsböld.

Behandling

Behandlingen beror på vad ditt barn har drabbats av. Om det är en vanlig förkylning går den ofta över av sig själv.

Det finns olika typer av behandlingar och medicin för allergi. Behandlande nässprejer, ögondroppar och tabletter är vanligtvis effektiva för att lindra vissa symptom. Upplever ditt barn andningssvårigheter eller hostar på grund av allergi kan det bero på astma och då behövs astmabehandling.

Allergi är inget man kan bota. Däremot kan allergihämmande mediciner lindra symptomen. En utredning med hjälp av ett test, ett så kallat pricktest kan vara aktuellt om du tror att ditt barn lider av matallergi. Om ditt barn är allergiskt mot ett livsmedel ska hen sluta äta det. Samtidigt är det viktigt att barn inte utesluter kost i onödan och därför bör en allergiutredning göras. Informera även förskola, skola och fritids med hjälp av ett läkarintyg om ditt barn har matallergi.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn periodvis känner att det kliar i halsen är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för kli i halsen hos barn

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för kli i halsen hos barn

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor