Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Kristallsjuka

Kristallsjuka

Kristallsjuka kallas även godartad lägesyrsel och är en vanlig form av yrsel som kan uppstå när kristallerna i innerörat har lossnat. Kristallsjuka karaktäriseras av en kraftig och plötslig yrsel till följd av vissa rörelser.

Kristallsjuka kan kännas obehagligt, men är i de flesta fall ofarligt. Den är inte smittsam och går ofta över av sig själv eller med enklare behandling.

Yrsel kan vara ett symptom på andra sjukdomar. Det är därför viktigt att uppsöka vård om du får plötslig yrsel för första gången.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad är kristallsjuka?

I innerörats balansorgan finns det hårceller som på ytan har kalkkristaller i en gelatinliknande massa. När vi rör på oss rör sig även dessa kristaller. Hårcellerna i innerörat registrerar rörelsen och skickar sedan signaler till hjärnan om huvudets position. 

Vid kristallsjuka har dessa kristaller lossnat och hamnat fel. Kristallerna retar då hårcellerna, vilket leder till att rörelser orsakar yrsel och ibland även illamående. Kristallsjuka kallas även för godartad lägesyrsel. Yrseln kommer i anfall som vanligtvis varar mellan 10 och 30 sekunder. Sjukdomen är ofarlig och går i de flesta fall över av sig själv. 

Varför får man kristallsjuka?

Det är inte helt klarlagt varför vissa får kristallsjuka. Det finns dock vissa faktorer som kan bidra till att kalkkristallerna i innerörat lossnar. 

Vanliga faktorer till att kristallerna lossnar är: 

  • Förändringar i balansorganet till följs av skada, exempelvis hjärnskakning eller slag mot huvudet

  • Förändringar i balansorganet till följd av ålder

  • Förändringar i balansorganet till följd av virus på balansnerverna

Det är däremot ofta svårt att avgöra exakt vad som orsakat att kristallerna har lossnat eller hamnat fel.

Vanliga symptom vid kristallsjuka

Det vanligaste symptomet för kristallsjuka är kraftig rotatorisk yrsel, där det känns som att omgivningen rör eller snurrar på sig. Yrseln kan uppkomma när du gör vissa rörelser, exempelvis vrider på huvudet eller lutar dig framåt. Denna typ av yrsel kallas även för karusellyrsel. Förutom yrseln kan du vid kristallsjuka uppleva ofrivilliga ögonrörelser, illamående och i vissa fall även kräkningar. Det är vanligt att symptomen börjar på morgonen. Ibland kan du även vakna upp på grund av yrseln. 

Vanliga symptom vid kristallsjuka är:

  • Karusellyrsel vid rörelse

  • Ofrivilliga ögonrörelser och svårigheter att fokusera blicken

  • Problem med balansen och svårigheter att gå rakt

  • Illamående och ibland även kräkningar

Yrselanfallen varar vanligtvis i cirka 10 till 30 sekunder och kommer oftast tillbaka om du upprepar rörelsen som gjorde dig yr.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Om du drabbas av plötslig yrsel utan att tidigare haft kristallsjuka, är det viktigt att du uppsöker vård. Yrsel är oftast ofarligt, men kan i vissa fall vara tecken på allvarligare sjukdom. 

Vid fastställd kristallsjuka går besvären ofta över av sig själv efter några veckor. Det finns dock vissa saker som du kan göra för att påskynda ditt tillfrisknande. Det här kan du göra själv:

  • Upprepa rörelser som gör dig yr många gånger. Det kan hjälpa kristallerna att falla tillbaka på rätt plats. 

  • Fäst blicken på en fast punkt, helst långt ifrån dig, för att bli av med yrseln snabbare.

  • Om du har ofrivilliga ögonrörelser, kan det hjälpa att blunda. 

Köra bil vid kristallsjuka

Transportstyrelsen anger i de medicinska kraven för trafik att du, om du på grund av öronsjukdom har yrsel eller balansrubbning, måste ha ett läkarintyg för att få köra bil. Om du återkommande har problem med kristallsjuka, bör du kolla med din läkare om du behöver införskaffa ett läkarintyg från en specialistläkare för att få köra bil. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att du har kristallsjuka, behöver du uppsöka en vårdcentral för en fysisk undersökning. Tyvärr kan Min Doktor inte hjälpa till vid kristallsjuka.

Publicerad:

2022-06-14

Senast uppdaterad:

2024-01-22

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, Legitimerad läkare, Min Doktor