Hem > Hälsa och sjukdomar > Hand- och fotbesvär > Nagelsvamp hos barn

Nagelsvamp hos barn

Nagelsvamp beror på en svampinfektion i naglarna, på tårna eller på fingrarna. Det är mycket ovanligt med nagelsvamp hos barn men det kan förekomma. Vid misstanke om nagelsvamp är det viktigt att söka vård. Det finns olika behandlingar och utsikterna att bli av med besvären är goda.

Sök vård för nagelsvamp hos barnÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid nagelsvamp hos barn

Nagelsvamp beror på en svampinfektion i naglarna, på tårna eller fingrarna. Svamp på tånaglar är vanligast och uppträder oftast på stortån eller lilltån.

Nagelsvamp är mycket ovanligt hos småbarn, en bebis eller ett spädbarn. Endast enstaka fall brukar uppträda. Nagelsvamp är istället vanligt hos äldre. Omkring 3 procent av alla vuxna får nagelsvamp.

Vanliga symptom på nagelsvamp är att naglarna blir gula, tjocka och spröda. De kan också bli missfärgade.

Nagelsvamp är mycket smittsamt och smittar från människa till människa. Hur stor risk någon har att bli smittad skiljer från individ till individ. En särskild riskfaktor är ett nedsatt immunförsvar. Obehandlad fotsvamp kan också leda till nagelsvamp.

Riskmiljöer är till exempel fuktiga omklädningsrum och simhallar. Nagelsvamp kan också uppstå för att barnet går med trånga skor som samtidigt är fuktiga eller använder strumpor där fötterna inte andas tillräckligt.

Nagelsvamp hos barn och ungdomar är mycket ovanligt. När det ändå uppträder kan det vara jobbigt för barnet eftersom det kan se fult och missprydande ut.

Vad kan jag göra själv?

God hygien är viktigt för att kunna undvika nagelsvamp.Tvätta därför fötterna noga och torka dem väl. Det är också bra att använda strumpor i ull eller bomull som andas.

I badhus och omklädningsrum kan det vara en fördel om barnet använder badtofflor. Att få barnet att vilja göra det är inte alltid så enkelt. Därför kan det vara värt att förklara på ett pedagogiskt sätt varför det är viktigt.

Nagelsvamp försvinner i regel inte av sig självt utan behöver behandlas. Denna behandling tar normalt lång tid, ofta till dess en ny och frisk nagel har vuxit ut. Därför är det viktigt att peppa barnet att inte ge upp utan fullfölja behandlingen.

När ska jag söka vård?

Vid misstanke om nagelsvamp hos ditt barn ska du söka vård. Tidig behandling minskar risken att det sprider sig. Det är också viktigt för att kunna ställa rätt diagnos och utesluta andra orsaker.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare eller på en av våra kliniker.

Behandling

Vid misstanke om nagelsvamp hos barn skrivs en remiss direkt till en hudspecialist. Där tas olika prover för att kunna ställa rätt diagnos.

Läkaren bestämmer utifrån detta vilken behandling och medicin som är lämplig. Vissa mediciner rekommenderas inte till barn. Det behövs också olika slags medicin för tå- och fingernaglar. I vissa fall är ett medicinskt nagellack tillräckligt.

Tidig behandling minskar risken för återfall. I vissa fall kan ändå nagelsvampen komma tillbaka trots behandling.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har nagelsvamp är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för nagelsvamp hos barn

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för nagelsvamp hos barn

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-27

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor