Hem > Hälsa och sjukdomar > Näsblod

Näsblod

Näsblod kan uppstå när ytliga blodkärl i näsans slemhinna brister. Om du är förkyld, snyter dig eller petar i näsan kan näsans blodkärl lättare brista. Ett slag mot näsan eller vissa mediciner kan också utlösa näsblod.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om näsblod

Näsblod är i de flesta fall inte farligt och går oftast över av sig själv. Det finns knep för att själv enkelt få stopp på blödningen.

Vissa läkemedel kan öka risken för näsblod. Slemhinnan i näsan kan bli irriterad av vanlig nässpray som används vid förkylning eller läkemedel som tas genom näsan som till exempel viss migränmedicin. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra och blodförtunnande läkemedel kan göra det svårare att få stopp på näsblödningen.

Behandling

Du kan behöva bli undersökt av läkare om:

  • Du tror att näsblodet beror på att näsan kan vara bruten.
  • Näsblodet beror på ett uppstoppat föremål i näsan. I de fallen behöver ofta läkare använda specialinstrument för att plocka ut det som har fastnat.
  • Du eller ditt barn får näsblod vid upprepade tillfällen och om det är svårt att få stopp på blödningen.

Vid mycket kraftig blödning eller om näsblodet rinner långsamt och blödningen inte slutar trots försök att stoppa den ska du söka vård direkt.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Eftersom näsblod ofta uppstår i samband med förkylningar kan det hjälpa att skölja näsan med koksaltlösning regelbundet. För torra nässlemhinnor finns även mjukgörande nässpray som innehåller olja eller fuktgivande ämnen som kan förebygga näsblod.

När du väl börjat blöda näsblod finns det flera saker du kan testa:

1. Sätt dig ner och luta dig något framåt.

2. Kläm åt med ena handens fingrar runt näsans mjuka delar, precis under näsbenet. Håll så i cirka 15 minuter. Andas genom munnen.

3. Om inte steg 2 hjälper: doppa en bomullstuss i barnolja eller matolja, tryck in i näsborren. Kläm till med fingret och låt tussen sitta kvar i en till två timmar. Förhoppningsvis bildas nu en sårskorpa som stoppar blödningen, oljan på bomullstussen förhindrar bomullen att fastna i sårskorpan.

4. Du kan också prova att spraya nässpray eller droppa näsdroppar på en bomullstuss som du sedan trycker in i näsborren/näsborrarna. Nässpray innehåller avsvällande ämnen som kan dra ihop blodkärlen så att blödningen stoppas.

5. Testa att suga på en isbit eller lägg en kall handduk över näsan och pannan.

Det är vanligt att barn blöder näsblod. De är ofta förkylda och kan lätt råka få ett slag mot näsan när de leker. Många barn provar även någon gång att stoppa upp ärtor, pärlor och liknande i näsan vilket kan utlösa näsblod. Barn blir ofta rädda för näsblod och tror att det är farligt. Det viktigaste är därför att i första hand lugna ditt barn.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har näsblod vid upprepade tillfällen är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi ser till att du får den hjälp som du behöver.