Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Näsblod

Näsblod kan uppstå när ytliga blodkärl i näsans slemhinna brister. Om du är förkyld, snyter dig eller petar i näsan, kan näsans blodkärl lättare brista. Ett slag mot näsan eller vissa mediciner kan också utlösa näsblod.

Om näsblod

Näsblod är i de flesta fall inte farligt och går oftast över av sig själv. Det finns knep för att själv enkelt få stopp på blödningen.

Vissa läkemedel kan öka risken för näsblod. Slemhinnan i näsan kan bli irriterad av vanlig nässpray som används vid förkylning eller av läkemedel som tas genom näsan, såsom viss migränmedicin. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra och blodförtunnande läkemedel kan göra det svårare att få stopp på näsblödningen.

Behandling

Du kan behöva bli undersökt av läkare om:

  • Du tror att näsblodet beror på att näsan kan vara bruten

  • Näsblodet beror på ett föremål som stoppats upp i näsan – i de fallen behöver läkaren ofta använda specialinstrument för att plocka ut det som har fastnat

  • Du eller ditt barn får näsblod vid upprepade tillfällen och om det är svårt att få stopp på blödningen

Vid mycket kraftig blödning eller om näsblodet rinner långsamt och blödningen inte slutar trots försök att stoppa den, ska du söka vård direkt.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Eftersom näsblod ofta uppstår i samband med förkylningar kan det hjälpa att skölja näsan med koksaltlösning regelbundet. För torra nässlemhinnor finns även mjukgörande nässpray som innehåller olja eller fuktgivande ämnen som kan förebygga näsblod.

När du väl börjat blöda näsblod finns det flera saker du kan prova:

  1. Sätt dig ner och luta dig något framåt.

  2. Kläm åt med ena handens fingrar runt näsans mjuka delar, precis under näsbenet. Håll så i cirka 15 minuter. Andas genom munnen.

  3. Om steg 2 inte hjälper: Doppa en bomullstuss i barnolja eller matolja och tryck in den i näsborren. Kläm till med fingret och låt tussen sitta kvar i 1 till 2 timmar. Förhoppningsvis bildas nu en sårskorpa som stoppar blödningen. Oljan på bomullstussen förhindrar bomullen att fastna i sårskorpan.

  4. Du kan också prova att spraya nässpray eller droppa näsdroppar på en bomullstuss som du sedan trycker in i näsborren/näsborrarna. Nässpray innehåller avsvällande ämnen, som kan dra ihop blodkärlen så att blödningen stoppas.

  5. Prova att suga på en isbit eller lägg en kall handduk över näsan och pannan.

Det är vanligt att barn blöder näsblod. De är ofta förkylda och kan lätt råka få ett slag mot näsan när de leker. Många barn provar också någon gång att stoppa upp ärtor, pärlor och liknande i näsan, vilket kan utlösa näsblod. Barn blir ofta rädda för näsblod och tror att det är farligt. Det viktigaste är därför att i första hand lugna ditt barn.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har näsblod vid upprepade tillfällen, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi ser till att du får den hjälp som du behöver.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för näsblod
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab